Cum va evolua preţul la energie total liberalizat

Cum va evolua preţul la energie total liberalizat

Dacă de mâine, brusc, statul va renunţa la a mai dicta preţurile la electricitate şi gaze naturale, pe termen scurt scumpirile vor fi de până la 25%-30%.

Presiunile asupra autorităţilor locale pentru liberalizarea preţurilor la energie electrică şi gaze naturale sunt tot mai mari în ultimul timp, venind mai ales din partea Fondului Monetar Internaţional şi a Comisiei Europene. Ce s-ar întâmpla dacă aceste pieţe ar fi complet liberalizate imediat?

Specialiştii de la Societatea Academică din România (SAR) au chestionat în acest sens mai mulţi jucători importanţi din sectorul energetic, companii şi experţi. Rezultatele: pe piaţa de energie electrică, preţurile ar creşte cu aproximativ 25% pentru utilizatorii casnici, ar scădea cu 35% pentru întreprinderile mici, în timp ce pentru marii consumatori preţurile ar rămâne în mare parte aceleaşi.

Cum vor evolua investiţiile

Companiile mari din industrie care acum primesc energie ieftină de la Hidroelectrica (Alro şi Mittal- n.r.) ar vedea o creştere a preţului de circa 80%.

Ce se va întâmpla cu investiţiile în centrale noi? "Fără liberalizare şi în condiţiile actuale nu s-ar investi mai nimic, cu excepţia energiei eoliene, care ar beneficia de sprijin excesiv şi ar cauza probleme semnificative în funcţionarea sistemului", mai menţionează specialiştii SAR.

Pe partea de gaze naturale, preţurile actuale sunt de circa 160 de dolari/1.000 de metri cubi pentru cele din producţia internă, respectiv de circa 400 de dolari, pentru importurile de la Gazprom. "În cazul în care pieţele ar fi liberalizate, preţul de import al gazelor va scădea, eventual, cu 20%", potrivit raportului menţionat. De cealaltă parte, producătorii interni ar creşte, probabil, preţurile cu aproximativ 30%. Nivelul ar fi unul de început, în special pentru că furnizorii interni ar vrea să dea unele reduceri pentru marii consumatori. "În timp, preţurile de pe piaţa internă şi de import ar converge, dar nu imediat", susţin specialiştii SAR. Ei completează că evaluarea este teoretică, întrucât evoluţiile pe piaţă sunt destul de imprevizibile.

În condiţiile noilor preţuri mai mari la gaze, producţia suplimentară ar deveni viabilă, în special rezervele din Marea Neagră, care se aşteaptă să fie suficiente pentru a acoperi consumul din România timp de 18 ani.

Competiţie redusă

Acesta este doar un scenariu. Altele sunt mai pesimiste. De pildă, Marian Cernat, director în cadrul Transelectrica, este de părere că, dacă de mâine i-am obliga pe toţi consumatorii să cumpere de pe piaţa liberă, producătorii ieftini de electricitate vor creşte preţurile până la nivelul producătorului cu cele mai mari costuri, adică peste 100 de euro/MWh.

"În România nu există producători cu costuri apropiate, astfel încât competiţia să fie la câţiva euro. Cel cu costuri de 20 de euro va vinde la preţuri maxime", a spus Cernat, în cadrul unei dezbateri organizate de SAR. "Fără liberalizare şi în condiţiile actuale, nu s-ar investi mai nimic în centrale noi, cu excepţia energiei eoliene, care ar beneficia de sprijin excesiv." SOCIETATEA ACADEMICĂ DIN ROMÂNIA

OPINIE

Consumatorii nu îşi cunosc drepturile

Autorităţile au agreat cu FMI renunţarea treptată la preţurile reglementate până în 2015, începând chiar de la 1 aprilie 2011, pentru non-casnici. Totuşi, Comisia Europeană a cerut recent ca liberalizarea să se întâmple în următoarele două luni.

În replică, premierul Emil Boc a spus că vom rămâne la calendarul agreat cu FMI. Paşii exacţi vor fi stabiliţi în curând. Dacă pe termen lung liberalizarea va duce la o creştere a competiţiei, fără autorităţi puternice de supraveghere a pieţei şi drepturilor consumatorilor, aceştia din urmă ar putea avea de suferit.

"Nu există educaţie la nivelul populaţiei, aceasta nu-şi cunoaşte drepturile", ne-a spus Daniel Chilea, director în cadrul Consiliului Concurenţei.

Ne puteți urmări și pe Google News