Cum va arăta piața muncii în 2021? După explozia telemuncii în 2020, vaccinurile anti-COVID dau speranțe angajaților
- Andreea Vlad
- 22 decembrie 2020, 09:23
Vaccinul anti-COVID va avea o influență însemnată pe piața muncii în 2021, după ce pandemia a schimbat destul de mult raporturile dintre angajați și angajatori în 2020.
Angajatorii așteaptă cu nerăbdare să-și aducă înapoi în birouri angajații care au lucrat perioade lungi de acasă, unii chiar de la debutul pandemiei. Ultimele studii și sondaje de gen vin însă cu o problemă nouă față de valul de optimism care a însoțit anunțul validării primului vaccin anti-COVID: o mare parte dintre angajați nu mai doresc să revină la condițiile de muncă de dinainte de pandemie, potrivit Digi24.
Angajații nu vor să revină la birou
Mai mult de jumătate dintre angajații americani care lucrează în prezent de acasă spun că ar dori să-și păstreze posibilitatea de a lucra de acasă, potrivit unui sondaj realizat de Pew Research Center, citat de Bloomberg.
O treime dintre angajații chestionați au declarat că vor să aibă posibilitatea ca măcar uneori să aibă opțiunea de a lucra la distanță. Doar 11% au spus că „rareori sau niciodată” nu vor să lucreze de acasă, potrivit sondajului realizat de Pew. În timp ce aproape 2/3 dintre angajații care dețin o diplomă de licență sau de masterat au spus că pot munci de la distanță, doar 23% dintre cei fără acest nivel de studii pot face asta.
Majoritatea angajaților cu vârste de peste 50 de ani, participanți la studiu, au recunoscut că le-a fost ușor să finalizeze proiectele la timp și să rămână motivați lucrând de la distanță.
Telemunca aduce economii de 8% din salariu
Un sondaj realizat de cercetătorii de la Universitatea din Chicago a generat concluzii asemănătoare. Angajații au estimat că lucrul de acasă le permite să facă economii de 8% din salariu. Studiul publicat în decembrie a arătat că munca la distanță în urma pandemiei ar putea crește productivitatea cu până la 2,4%.
Realizat pe un eșantion de 15.000 de americani, sondajul relevă că experiența lucrului de acasă a fost mai bună decât se așteptau pentru respondenți, iar rezultatele au fost pozitive atât pentru angajați, cât și pentru angajatori.
Trendul muncii la distanță va continua și în 2021
Îngrijorările legate de potențiala îmbolnăvire de coronavirus s-au clasat pe primul loc în sondajele de opinie făcute publice la sfârșit de 2020. Chiar dacă un vaccin va deveni disponibil pe scară largă și se anticipează că va pune capăt pandemiei, 70% dintre respondenți și-au exprimat reticența de a reveni la birou, invocând ca temeri: călătoria cu metroul, lifturile aglomerate și mesele luate în interior.
Aproape o treime din respondenții la sondajul Pew au declarat că se vor simți „foarte inconfortabil” întorcându-se la locul de muncă, în vreme ce 58% și-au exprimat îngrijorarea cu privire la expunerea la riscul de a se infecta cu virusul SARS-CoV-2.