Munca de acasă ține coronavirusul la distanță? Experții o spun clar

Munca de acasă ține coronavirusul la distanță? Experții o spun clar

Sunt mai expuși angajații din birouri decât cei care lucrează de acasă la contractarea noului coronavirus? Un studiu de ultimă oră a ajuns la o concluzie fără echivoc.

Angajații care merg la birou în mod regulat sunt de două ori mai expuși riscului de a se infecta cu coronavirus decât cei care lucrează la distanță, arată un studiu foarte recent.

Potrivit US Centers for Disease Control and Prevention, studiul, care a implicat 310 persoane chestionate în luna iulie, a relevat că cei confirmați pozitiv sunt aproape de două ori mai expuși riscului de a contracta virusul Covid-19 decât cei care lucrează de acasă. Persoanele confirmate pozitiv efectuaseră muncă la birou în mod regulat, în ultimele două săptămâni anterior testării.

Aproape jumătate dintre participanții la studiu au fost confirmați pozitiv, fiind comparați cu un grup de oameni testați negativ. Majoritatea din ambele grupe, toți adulți, dețineau locuri de muncă în regim normal de lucru de 8 ore. Autorii cercetării recomandă angajatorilor să identifice opțiuni alternative de lucru, precum munca la distanță, pentru a reduce expunerea la infectare.

Ne puteți urmări și pe Google News

Anxietate vs. eficiență

Pentru Selena Shin, stabilită în orașul Minneapolis, studiul reconfirmă faptul că a luat decizia corectă în momentul în care a devenit translator freelancer în pandemie. „Cu siguranță aș fi simțit multă anxietate dacă eram nevoită să merg zilnic la birou. Nu mă mai văd acum stând într-un spațiu închis. Nu îmi lipsesc deloc cursele alea în mijloacele de transport în comun”, a declarat tânăra de 34 de ani presei americane. Anterior pandemiei, Selena era angajată a unei companii textile și folosea regulat mijloacele de transport în comun pentru a ajunge la locul de muncă.

Edward Park, angajat al unei companii de electricitate din zona Seattle, mărturisește însă că, fiind angajat al unei companii de utilitate publică, nu poate îndeplini sarcinile sale lucrând de acasă, deci zilnic vine la birou. „Din fericire, muncesc des în ture de noapte și nu este prea multă lume în jurul meu. Majoritatea timpului nici nu mă gândesc la coronavirus”, spune bărbatul de 43 de ani.

Pentru Colin Hill, senior data analyst al companiei Allina Health, pandemia există permanent undeva în străfundul minții, însă ar prefera să lucreze la birou pentru a putea comunica direct cu colegii săi. „Totuși, există o parte esențială pozitivă a muncii la distanță, sunt mult mai eficient”, recunoaște Eden Prairie (35 ani) din Minnesota.

Sursa: National Interest