Evenimentul Zilei > Economie > Cum va arăta lumea după pandemie. Liderii globului au „scăpat” raportul în public
Cum va arăta lumea după pandemie. Liderii globului au „scăpat” raportul în public

Cum va arăta lumea după pandemie. Liderii globului au „scăpat” raportul în public

Raportul făcut de Banca Mondială și FMI arată o criză fără precedent pentru principalele economii ale lumii, cum nu s-a mai văzut de la Marea Criză economică de acum 90 de ani.

Pandemia va costa numeroase vieţi omeneşti și, în același timp, o pierdere economică de 12 bilioane de dolari. De aceea vor creşte masiv şi datoriile. Nicio ţară nu va scăpa de asta, avertizează FMI, transmite postul de radio Deutsche Welle, citat de G4media.

Performanţa economică se va reduce în acest an marcat de pandemie în întreaga lume, avertizează la unison specialiştii. Nu există niciun indiciu care să ateste altceva. Controverse se poartă doar legat de dimensiunea reculului economic şi de şansele de calmare a situaţiei pe termen mediu.

Banca Mondială şi Fondul Monetar Internaţional (FMI) au publicat săptămânile trecute prognoze sumbre cu cifre catastrofale, în vreme ce guvernele din întreaga lume dau asigurări că economia îşi va reveni curând, începând din 2021.

Datoria publică va exploda

Potrivit calculelor FMI, performanţa economiei globale va fi în acest an şi în anul viitor cu 12,5 bilioane de dolari (11 bilioane de euro) mai redusă. Aceasta este „cea mai gravă recesiune” de la Marea criză economică mondială de acum aproximativ 90 de ani, a afirmat economista şefă a FMI, Gota Gopinath. Ea a adăugat: „Nicio ţară nu va scăpa neafectată”. Pentru a putea face o comparaţie: performanţa valorică brută a economiei germane a fost în 2019 de puţin peste 3 bilioane de euro.

Ca o consecinţă a crizei, datoria publică va depăşi în acest an, raportat la performanţa economică, nivelul maxim înregistrat la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial. Conjunctura economică trebuie sprijinită în aceste împrejurări, iar ţările sărace au o şi mai mare nevoie de ajutor din partea statelor bogate. În plus, după depăşirea pandemiei, îndatorarea trebuie iarăşi îngrădită prin măsuri dure de austeritate.

FMI ia în calcul pentru acest an o reducere cu 4,4 la sută a economiei globale şi se aşteaptă la un reviriment în anul 2021, cu o creştere de 5,4 la sută. Dar, potrivit lui Gopinath, această evoluţie pozitivă va avea loc doar cu condiţia ca un al treilea val al pandemiei, cu noi lockdown-uri, să nu intervină, anulând orice creştere.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE