Evenimentul Zilei > Economie > Cum trebuie să-ți plătești impozitele. Toate informațiile vin de la ANAF
Cum trebuie să-ți plătești impozitele. Toate informațiile vin de la ANAF

Cum trebuie să-ți plătești impozitele. Toate informațiile vin de la ANAF

Cum trebuie să-ți plătești impozitele. ANAF a publicat toate informațiile necesare persoanelor care desfășoară profesii liberale.

Cum trebuie să-ți plătești impozitele. Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a publicat ghidul pentru persoanele fizice care obţin venituri din profesii liberale. Acesta poate fi găsit pe site-ul ANAF.

Ministerului Finanţelor, anunță într-un comunicat că materialele informative se găsesc în secţiunea Asistenţă Contribuabili – Servicii oferite contribuabililor – Ghiduri curente şi alte materiale informative.

Care sunt profesiile liberale

„Sunt considerate venituri din profesii liberale veniturile obţinute de către medici, avocaţi, notari publici, executori judecătoreşti, experţi tehnici şi contabili, contabili autorizaţi, auditori financiari, consultanţi fiscali, arhitecţi, traducători, sportivi, precum şi alte persoane fizice cu profesii reglementate în condiţiile legii. Veniturile obţinute din profesii liberale desfăşurate în România se consideră ca fiind obţinute din România, indiferent dacă sunt primite din România sau din străinătate”, precizează MF.

Sursa citată arată că veniturile din profesii liberale, realizate în mod individual şi/sau într-o formă de asociere, sunt venituri din activităţi independente și sunt impozitate în sistem real.

Cum trebuie să-ți plătești impozitele. Toate informațiile de care ai nevoie

Contribuabilii care sunt interesaţi pot găsi pe site şi alte detalii. Acolo se află Declaraţia unică pe care trebuie să o depună pentru această categorie de venituri. De asemenea, contribuabilii pot afla ce formulare sunt necesare şi de unde se pot procura, cum se depune Declaraţia unică şi ce modalităţi de plată sunt puse la dispoziţia contribuabililor.

MFP mai arată că rolul acestui nou ghid fiscal este de a stimula şi asista contribuabilii să declare corect veniturile realizate din profesii liberale. În plus, să-i ajute să-și plătească impozitele şi contribuţiile datorate, inclusiv prin intermediul mijloacelor electronice de plată existente.

Ministerul Finanţelor promite că va extinde numărul materialelor informative dedicate persoanelor fizice şi juridice. Scopul este de a încuraja cât mai mult conformarea fiscală voluntară a contribuabililor.