Cum se trage corect apa la toaletă! Mulți oameni chiar nu știu acest lucru
- Bianca Ion
- 26 ianuarie 2024, 23:33
Te-ai întrebat vreodată cum se trage corect apa la toaletă? Folosirea toaletei cu capacul ridicat sau coborât poate fi considerată un obicei personal, variind de la o gospodărie la alta. Cu toate acestea, există o regulă simplă care poate reduce expunerea la bacterii în mod semnificativ.
La fel ca și în dezbaterea despre direcția în care trebuie pusă rola de hârtie igienică, există și o întrebare similară legată de capacul toaletei: ar trebui să fie deschis sau închis? Oamenii de știință au analizat problema și au ajuns la o concluzie.
Marea dilemă a cercetătorilor: cum se trage corect apa la toaletă?
Oamenii de știință au observat prezența particulelor virale microscopice în toaletă în momentul în care cineva trage apa, indiferent dacă capacul este ridicat sau coborât.
„O mulțime de oameni au spus că tot ce trebuie să faci este să închizi capacul și problema este rezolvată", a declarat cercetătorul principal și microbiologul Charles Gerba pentru USA Today.
Chiar dacă studiul nu a observat o reducere generală a contaminării în băi atunci când capacul era închis, a constatat că poziționarea capacului a schimbat traiectoria germenilor. Atunci când capacul era coborât, nivelul contaminării era puțin mai ridicat în partea stângă și în fața toaletei, dar puțin mai scăzut în partea dreaptă a acesteia.
În loc să se concentreze pe menținerea capacului închis, studiul a concluzionat că dezinfectarea toaletei, a apei de toaletă și a suprafețelor din jur reprezintă cea mai eficientă metodă de reducere a răspândirii germenilor.
Specialiștii au observat că baia era mai curată atunci când vasul toaletei era igienizat cu o perie și un dezinfectant care conținea acid clorhidric.
Pacienții din spitale vulnerabili la microbii din toaletă
Alți cercetători au constatat că există puține îndoieli cu privire la faptul că particulele pot fi proiectate cu forță dintr-un vas de toaletă în timpul spălării.
Matthew Nonnenmann, profesor la Colegiul de Sănătate Publică al Universității din Nebraska Medical Center, consideră că este util să menținem capacul închis atunci când este posibil.
„Este o chestiune destul de personală: ați simțit vreodată particulele care vă lovesc pielea când dați apa?” a spus Nonnenmann. „Această experiență ne oferă o idee despre impactul particulelor.”
Echipa lui Nonnenmann a analizat particulele și bioaerosolii eliberați în timpul spălării unei toalete de spital în timpul îngrijirii pacienților. Studiul lor a arătat că astfel de contaminanți pot persista într-o toaletă timp de 30 de minute după spălare.
Persoanele sănătoase, cu un sistem imunitar puternic, pot fi capabile să combată aceste agenți patogeni. Cu toate acestea, pacienții imunocompromiși dintr-un spital ar putea fi mai vulnerabili la infecții bacteriene.
Ce măsuri pot fi luate pentru reducerea germenilor din baie?
Deși studiul UA-Reckitt Benckiser nu oferă o recomandare specifică cu privire la frecvența curățării toaletelor, Gerba a sugerat că proprietarii de case ar trebui să își igienizeze în mod regulat toaletele și suprafețele din jurul acestora.
El propune să ținem un dezinfectant lângă toaletă, împreună cu șervețele dezinfectante pentru a curăța mânerul toaletei după fiecare utilizare. Gerba subliniază importanța spălării mâinilor și utilizării dezinfectantului pentru mâini, mai ales în cazul în care cineva din gospodărie este infectat cu un virus.
În cazul în care un membru al gospodăriei suferă de diaree - semnalând o posibilă expunere la norovirus sau salmonella - Gerba recomandă dezinfectarea săpunierelor, a manetelor toaletei și a altor suprafețe din baie care sunt atinse frecvent de două ori pe zi.
În plus față de spălarea mâinilor și curățarea regulată a toaletei cu dezinfectant, Nonnenmann recomandă să ne lăsăm periuța de dinți și produsele cosmetice la distanță. De asemenea, este indicat să evităm utilizarea telefoanelor mobile în timp ce folosim toaleta.