Cum se spală corect fructele și legumele. Ce spun specialiștii și ce substanțe nu trebuie folosite niciodată

Cum se spală corect fructele și legumele. Ce spun specialiștii și ce substanțe nu trebuie folosite niciodatăSursa foto: Dreamstime.com

Fructele și legumele proaspete sunt o modalitate sănătoasă de a încorpora vitamine, minerale, fibre și antioxidanți în dieta zilnică. Înainte de a mânca fructele și legumele , specialiștii ne recomandă să le spălăm bine cu apă pentru a îndepărta orice reziduuri nedorite de pe suprafața lor.

Cu toate acestea, având în vedere pandemia de COVID-19, au circulat multe teorii care încurajează modalități mai ”dure” de spălare a produselor proaspete înainte de a fi consumate, ceea ce îi face pe unii să se întrebe dacă apa este suficientă.

Produsele proaspete sunt manipulate de numeroase persoane înainte de a le cumpăra de la magazinul alimentar sau de la piața agricolă. Este bine să ne gândim la faptul că legumele și fructele au fost manipulate de oameni, că în jurul lor, au fost prezenți oameni care au putut să le atingă cu mâinule murdare sau au putut tuși spre acestea.

Spălarea fructelor și legumelor proaspete este o modalitate dovedită de a elimina germenii și reziduurile nedorite de pe suprafețele acestora înainte de a le mânca.

Ce recomandă experții

Experții în sănătate și siguranță alimentară de la Agenția Americană pentru Alimente și Medicamente (FDA) și Centrul de Control al Bolilor (CDC), susțin că este suficient ca legumele și fructele să fie spălate doar cu apă rece, acest lucru fiind suficient.

Folosirea unor alte substanțe, precum detergentul, poate prezenta și mai multe pericole pentru sănătate, iar acestea nu sunt necesare pentru a elimina cele mai nocive reziduuri din produse. Ingerarea de substanțe chimice de curățare, cum ar fi detergentul, poate avea consecințe asupra sănătății și nu ar trebui să fie folosită niciodată pentru a curăța alimentele.

Cel mai bun mod de a spăla produsele proaspete înainte de a le consuma este cu apă rece. Folosirea altor substanțe este în mare parte inutilă.

Spălarea fructelor și legumelor proaspete în apă rece înainte de a le mânca este o bună practică atunci când vine vorba de igiena sănătății și siguranța alimentară.

Rețineți că produsele proaspete nu ar trebui spălate decât chiar înainte de a fi gata să le mâncați. Spălarea fructelor și legumelor înainte de a le depozita poate crea un mediu în care dezvoltarea bacteriilor este mai probabilă.

Înainte de a începe să spălați produsele proaspete, spălați-vă bine pe mâini cu apă și săpun. Asigurați-vă că toate ustensilele, chiuvetele și suprafețele pe care le folosiți pentru a pregăti produsele sunt, de asemenea, bine curățate mai întâi.

Cum se pot spăla legumele și fructele

Fructele cu pielița mai fermă, cum ar fi merele, lămâile și perele, precum și legumele rădăcinoase, cum ar fi cartofii, morcovii și napii, pot beneficia dacă sunt periate cu o perie curată și moale pentru a îndepărta mai bine reziduurile din porii lor.

Frunzele verzi: spanacul, salata, salata verde, sfecla, prazul și legumele crucifere, precum varza de Bruxelles și bok choy, ar trebui să li se îndepărteze stratul cel mai exterior, apoi să fie scufundate într-un bol cu apă rece, înmuiate, scurse și clătite cu apă proaspătă.

De asemenea, pentru produsele delicate, fructele de pădure, ciupercile și alte tipuri de produse care sunt mai predispuse să se destrame pot fi curățate cu un jet constant de apă și o fricțiune ușoară cu ajutorul degetelor pentru a îndepărta pietrișul.

După ce ați clătit bine produsele, uscați-le folosind un prosop curat de hârtie sau de pânză. Produsele mai fragile pot fi așezate pe prosop și pot fi ușor tamponate sau rulate pentru a le usca fără a le deteriora, potrivit healthline.

 

Ne puteți urmări și pe Google News