Cum s-a văzut Bursa în 2010. Ponturi pentru anul viitor

Cum s-a văzut Bursa în 2010. Ponturi pentru anul viitor

Bursa de Valori Bucureşti nu a înregistrat o evoluţie spectaculoasă în acest an, dar cei care au ştiut să mizeze pe câştigători au obţinut profituri bune. În 2011, marea bătălie se va da pe Fondul Proprietatea.

Chiar dacă criza şi-a pus serios amprenta pe piaţa de capital şi în acest an, unele companii au avut o evoluţie destul de bună, astfel că şi câştigul celor care au mizat pe ele nu s-a lăsat aşteptat.

"Dintre acţiunile importante, între marii câştigători includ Transgaz (+65,2% faţă de sfârşitul anului precedent), Bursa de Valori Bucureşti (acţiunile proprii ale BVB au câştigat 50,6% faţă de momentul listării în iunie a.c.), Transelectrica (+42,3%) şi Petrom (+30,2%)", ne-a explicat Răzvan Paşol, directorul general al Intercapital Invest.

Acestea sunt performanţe remarcabile, în condiţiile în care indicele BET a câştigat numai 9,9% de la începutul anului şi până la 14 decembrie. Desigur, au fost acţiuni listate cu creşteri mai mari, însă aici ne referim numai la acţiunile importante, relevante pentru o categorie mai largă de investitori.

Ne puteți urmări și pe Google News

Indicii macro au influenţat Bursa

"Cu randamente între -3,1% (SIF5) şi -25,2% (SIF3), acţiunile societăţilor de investiţii financiare au fost printre pierzătorii cei mai vizibili. De altfel, indicele BET-FI înregistrează -11,2% în 2010, faţă de +9,9% pentru indicele principal al pieţei, BET", a mai afirmat Paşol. Faptul că Bursa a evoluat atât de slab în acest an ţine de performanţele modeste ale României din punct de vedere macroeconomic şi al gestionării crizei.

Faptul că piaţa de capital românească nu a oferit listări importante sau alte proiecte majore în ultimii ani nu ajută. "În acest context, un indice precum S&P500 al pieţei americane înregistrează o creştere de 11,2% faţă de anul trecut, superioară indicilor româneşti - acesta este un fenomen invers celui normal. Mai aproape de noi, indicele polonez WIG înregistrează +19,2%", explică şeful Intercapital Invest.

Cu ochii pe noile apariţii

Chiar dacă se consideră un optimist moderat când vine vorba despre anul 2011, Paşol nu se aşteaptă la evoluţii spectaculoase. "Vom vedea, probabil, o evoluţie puţin mai bună în a doua jumătate a anului. Însă investitorii trebuie să ţină cont de două aspecte importante", spune el. Potrivit lui, preţurile actuale sunt bune pentru achiziţii pe termen mediu şi lung: "Nu aş recomanda nimănui astăzi să-şi plaseze toţi banii la Bursă, însă o alocare de 30%-50% în acţiuni nu e o idee deloc rea la preţurile actuale".

Al doilea lucru de care ar trebui să ţină cont investitorii ţine de oportunităţi. Spre exemplu, după listarea din iunie anul curent, acţiunile BVB au devenit printre cele mai atractive, aducând un randament de peste 50%. "Acţiunile companiilor de utilităţi, Transgaz şi Transelectrica, au avut performanţe foarte bune; de asemenea, aş urmări cu atenţie şi Fondul Proprietatea după listare, dar şi orice altă listare nouă importantă", mai recomandă directorul general al firmei de brokeraj.

EVENIMENT

Brokerii aşteaptă cu sufletul la gură listarea Fondului Proprietatea

După doi ani de criză, investitorii pieţei de capital vor avea parte de surprize plăcute şi "bănoase" în 2011. Primul şi multaşteptatul eveniment va fi listarea Fondului Proprietatea, care va avea loc în luna ianuarie, spune directorul general al Intercapital Invest, Răzvan Paşol.

EVZ: Ce se poate face pentru a atrage cât mai mulţi investitori pe Bursă? Răzvan Paşol: În opinia mea, cea mai bună soluţie este concentrarea pe diversificarea ofertei investiţionale a Bursei şi atragerea de emitenţi noi. Dacă nu avem suficientă "marfă" interesantă pentru investitori, degeaba ne concentrăm pe aranjarea vitrinei (mă refer la concentrarea excesivă pe reglementările şi sistemele pieţei de capital, în dauna unor eforturi mai mari pentru atragerea de noi listări).

Cum au decurs lucrurile în ultimii doi ani? Contextul nu a fost unul favorabil în ultimii ani, dar acum lucrurile sunt pe cale să se schimbe. Mă bucură planurile statului legate de derularea unor vânzări şi listări la Bursă, dar mi-aş dori eforturi mai mari din partea tuturor: brokeri, instituţii ale pieţei, stat. Dacă acestea vor avea loc, vor veni şi investitorii.

Ce companii ar trebui să fie listate la Bursă? Din ce domenii? Sunt domenii întregi care sunt slab reprezentate la Bursă sau lipsesc cu desăvârşire: IT, telecomunicaţii, servicii de afaceri, servicii financiare, turism, retail şi, în general, sectorul mai larg al serviciilor; energie, utilităţi, infrastructură şi construcţii. Structura emiten ţilor listaţi este dominată de companii industriale, care reflectă structura economiei anului 1995, la momentul derulării programului de privatizare în masă. Mi-ar plăcea să văd la Bursă Romgaz, BCR, Romtelecom, CEC Bank sau companiile din domeniul energiei deţinute de stat.

Cum credeţi că va fi percepută listarea Fondului Proprietatea? Listarea Fondului Proprietatea este un eveniment central pentru Bursă, iar acesta va fi interpretat favorabil. Să nu uităm că în ultimii ani cei mai tranzactionaţi emitenţi la BVB au fost tot fonduri de investiţii, respectiv SIF-uri. Fondul Proprietatea, cu o anvergură mai mare decât cea a SIF, va capta cu siguranţă interesul unor categorii diverse de investitori, locali şi nerezidenţi. Este posibil să vedem o volatilitate mai mare imediat după listare, cum se întâmplă de obicei la listările noi, însă potenţialul pe termen mediu şi lung al Fondului Proprietatea mi se pare unul important.