Evenimentul Zilei > Monden > Cum s-a depășit criza provocată de gripa spaniolă. Ce măsuri trebuiau oamenii să respecte
Cum s-a depășit criza provocată de gripa spaniolă. Ce măsuri trebuiau oamenii să respecte

Cum s-a depășit criza provocată de gripa spaniolă. Ce măsuri trebuiau oamenii să respecte

Epidemia de gripă spaniolă a reprezentat unul dintre cele mai negre episoade al istoriei contemporane. Ca și în cazul pandemiei de coronavirus, medicii au făcut atunci o mulțime de recomandări pentru ca oamenii să aibă grijă de sănătatea lor.

În anul 1918, epidemia de gripă spaniolă a dat peste cap viața întregii omeniri. La momentul respectiv, cadrele medicale au făcut populației mai multe recomandări pentru a se proteja de virus, unele dintre acestea fiind similare cu cele făcute acum, când ne confruntăm cu pandemia provocată de COVID-19.

Majoritatea oamenilor consideră că măsurile luate pentru a limita răspândirea virusului chinezesc sunt de-a dreptul aberante, chiar inutile. Însă în 1918, medicii au făcut recomandări mult mai dure, chiar ciudate am putea spune, decât cele din prezent.

După ce au consultat mai multe documente din perioada respectivă, mass-media străine au prezentat date despre modalitatea în care s-a încercat oprirea epidemiei de gripă spaniolă.

În urmă cu peste 100 de ani, experții în sănătate sfătuiau oamenii să se gândească de două ori înainte de a se săruta. Unii dintre aceștia au mers atât de departe încât au sugerat purtarea măștilor pe față în timpul relațiilor intime. Oamenii erau sfătuiți să se sărute prin batiste, iar știrile care prezentau detalii despre epidemie aveau titluri care prezentau situația ca și cum ar fi sfârșitul lumii.

Spre exemplu, într-un articol din 1918, publicat de Epitaph Tombstone, scria: „Sărutul este interzis în timp ce gripa este în vânt”.

Sentinela Plattsburgh, un alt ziar din New York, scria că ar fi indicat ca oamenii să evite sărutul prietenilor, rudelor sau „celor mai iubiți” dacă au o răceală.

Atunci, ca și acum, măsurile nu au fost deloc bine primite de către oameni.

Pe site-ul Rețete și Vedete găsiți mai multe informații despre măsurile care au fost luate de autorități, în urmă cu un secol, pentru a depăși criza provocată de gripa spaniolă.

CITEȘTE ȘI Anunț crunt din partea lui Vlad Voiculescu. Încă două luni de chin pentru români

CITEȘTE ȘI Dezbaterea zilei. Benzinăriile, noile focare după restricțiile impuse?