Cum poți afla dacă suferi de boli de pancreas. Cea mai inșelătoare afecțiune. „Pacientul are un simptom revelator”

Cum poți afla dacă suferi de boli de pancreas. Cea mai inșelătoare afecțiune. „Pacientul are un simptom revelator” Sursă Youtube

Medicii au declarat că multe persoane nu știu că suferă de boli de pancreas, pentru că nu există simptome. Cu toate astea, ei au dezvăluit cum îți poți da seama de cele mai grave afecțiuni.

Peste 90% din afecțiunile grave de pancreas nu au simptome, iar mulți oameni ajung la spital fără să știe că sunt grav bolnavi. Cu toate astea, medicii recomandă teste sanguine și imagistice, la intervale de timp bine definite.

Specialiștii au dezvăluit și care este cea mai bună perioadă pentru a mers la control.

„Dacă pacientul mănâncă, se golește colecistul și pereții arată cam la fel. Nu poți să pui un diagnostic pe colecist. Prin conținutul acela intestinal apar și gaze și mă încurcă foarte mult în explorarea ecografică a zonelor în care se află ganglioni, ai vaselor,” a explicat Irina Ignatescu, medic specialist radiolog a declarat pentru protv.ro.

Ne puteți urmări și pe Google News

Controlul durează foarte puțini și este esențial. „Descoperirea unei formațiuni înlocuitoare de spațiu la nivelul pancresului nu însemnă neapărat că pacientul are cancer, există pancreatite cronice cu forme care imită tumorile pancreatice, există leziuni tumorale benigne,” a adăugat Gabriel Mitulescu, medic primar chirurgie oncologică.

Sursa:dona medical center

Boli de pancreas, primele simptome

Pancreasul are două funcții, mai exact o parte secretă fermenți, care participă la digestie, și o parte aparține sistemului endocrin.

Specialiștii au explicat și care sunt primele simptome, dacă leziunile se află lângă vezicula biliară sau colecist:

„Pacientul are un simptom revelator, adică îngălbenirea tegumentelor și ochilor care sigur alarmează și atunci vine mai repede la medic,” a explicat dr. Gabriel Mitulescu. Cu toate astea, peste 90% dintre bolnavi nu au simptone la început și merg la doctor când este prea târziu. Aceștia trebuie să țină cont și de istoricul medical al familiei.

„Partea endocrină are niște simptome cu înroșiri ale feței, cu tremurături, crampe musculare, pusee de diaree severă care aduc mai repede pacientul la medic,” a adăugat dr. Gabriel Mitulescu. Acesta a mai declarat că părinții pot cere o ecografie abdominală de control pentru copii. Cazurile de pancreatică sunt mai rare la tineri, dar asta nu înseamnă că nu există șanse, potrivit protv.ro.