Ministerul Sănătății pregătește un anunț capital pentru următoarea perioadă

Ministerul Sănătății pregătește un anunț capital pentru următoarea perioadă

Andreea Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, a declarat luni că s-a ajuns la o formulă de calcul în urma căreia autorităţile vor decide dacă mai multe zone din România vor intra în carantină din cauza creşterii cazurilor noi de infectare cu Covid-19.

Cum poate intra România în carantină? E anunţul anului în Ministerul Sănătăţii . „Ne-am gândit care ar fi indicatorii de carantinare cei mai sugestivi pentru situaţiile din teritoriu. Sunt 6 indicatori, am avut încă două variabile pentru interpretarea acestora. Vom face simulări, iar marţi, la ora 13:00, vom anunţa mai multe.

Sunt indici de trend evolutiv, de capacitate de testare sau de număr de cazuri pe unitate teritorială, focar sau lipsă focar... Dorim să avem o testare mai abundentă decât avem acum tocmai pentru a avea o imagine mai bună decât ce avem acum în ţară.

Dacă ştim ce se întâmplă, dacă e Covid-19, atunci persoana respectivă poate benefica de tratament mai repede. Rata de incidenţă se calculează pe un intzeval de 14 zile, doar că sunt teste care nu sunt alocate pentru că e nevoie de ancgeta epidemiologică ce stabileşte apartenenţa cazului respectiv.

Ne puteți urmări și pe Google News

Am observat astfel că vom calcula această rată de incidenţă luând în calcul 14 zile, dar fără ultimele 3 zile. Acum este mai mult o creştere, dar nu este o creştere foarte mare.

Dorim să facem testarea mult mai accesibilă şi săptămâna asta sperăm să iasă un nou ordin prin care oamenii să aibă acces mai uşor la testare. Aceste judeţe cu testare redusă, cu 10 cazuri, 20 de cazuri, sunt judeţe în care nu ştii ce se întâmplă.

Cum poate intra România în carantină?

Se ştie când intră Bucureştiul în carantină

Poţi merge pe evaluarea care nu se testează, dar care nu au neapărat testare foarte mare. E o situaţie care se actualizează pe parcursul pandemiei. Vor mai fi modificări pe parcurs dacă această pandemie va mai continua.

A fost o discuţie mai mult decât constructivă. Practic, dpdv al forului ştiinţific, INSP este acea instituţie care ne spune dpdv tehnic şi ştiinţific ce se întâmplă. Rămâne de discutat daca va fi carantină sau nu.

Carantina e un cuvânt greu de suportat şi pe care nu îl dorim. Lockdown e un cuvânt prea dur şi e o restricţie care în momentul actual e puţin probabil să fie implementată. Dar este un număr mare de pacienţi care ajung în Terapie Intensivă.

Nu am discutat punctual despre carantină. Ţinta acestei întâlniri au fost criteriile de evaluare a carantinei. Paturile de la ATI reprezintă un indicator evolutiv şi clinic. Dacă un număr mare de paturi ATI e ocupat, automat e o presiune foarte mare pe sistemul sanitar.

Va fi o punere Ordinului 555 pe care l-am definitivat azi, care se referă la organizarea spitalelor Covid-19, dar nu numai Covid-19. Din spitale mare, care au capacitatea de a îngriji bolnavi Covid-19, să fie alocat un număr pentru aceşti pacienţi”, a declarat Andreea Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.