Cum obții cazierul judiciar online, gratuit. Ministrul Digitalizării lansează un semnal de alarmă cu privire la existența unor site-uri care percep taxă
- Ramona Rotaru
- 20 februarie 2023, 16:27
Românii pot elibera cazierul judiciar online, gratuit, anunță Sebastian Burduja, ministrul Digitalizării. Platforma pusă la dispoziție de statul român este una gratuită, însă există un alt site, care cere o taxă în schimbul eliberării cazierului.
Sebastian Burduja, ministrul Digitalizării, a anunțat că românii pot elibera online cazierul judiciar. Acest lucru poate fi făcut pe platforma Ghiseul.ro, portal gratuit. Oficialul a tras un semnal de alarmă cu privire la eliberarea cazierului judiciar online, susținând că există un alt site care permite acest lucru, însă se percepe o taxă pentru eliberarea actului. Această afacere este una ilegală, precizează ministrul.
„Transformarea digitală a României a început foarte târziu, în ultimul an, cam un an şi jumătate. Asta este realitatea. Alte state au făcut lucrul acesta 8-10 ani de zile şi au reuşit să ducă serviciile publice în online şi să rezolve aceste probleme din câteva clickuri (…) Am digitalizat cazierul judiciar. Era o problemă cam de 2 milioane de drumuri la secţia de Poliţie, pentru că se cer în foarte multe locuri”, a spus Sebastian Burduja la Prima News.
Ministrul Digitalizării susține că portalul gratuit permite eliberarea cazierului judiciar 24/24, fără ca oamenii să mai stea la cozi.
„Acum, în mod gratuit, orice cetăţean care are un cont pe Ghiserul.ro sau care îşi face cont pe hubul Ministerului de Afaceri Interne poate să îşi elibereze acest caier judiciar online. Prin câteva clickuri scoateţi cazierul judiciar 24 de ore din 24, şapte zile din şapte. Nu mai depindem de funcţionari de la ghişeu. E mare lucru”, a declarat Burduja.
Atenție la site-ul de pe care soliciți eliberarea cazierul judiciar
Ministrul Digitalizării a lansat un semnal de alarmă cu privire la un site asemănător cu Ghiseul.ro, care solicită o taxă pentru a elibera cazierul judiciar.
„Piaţa a încercat să rezolve problema. Nişte băieţi foarte creativi făcuseră un site, nimic ilegal, iau un fel de procură, se duc, bat la ghişeu şi scot ei cazierul şi ţi-l trimit. Când cauţi pe motoarele de căutare cazier judiciar online, băieţii ăştia sunt primul link şi costă 300-500 de lei să ţi-l eliberezi. Drept pentru care reacţia la procesul nostru de digitalizare a cazierului care repet, e gratuit, este…«cum e digital cazierul că mă costă bani». Oamenii intrau pe acel site care e privat şi aveau impresia că acela este cazierul judiciar online”, a avertizat Burduja.
Pentru a elibera cazierul judiciar online, românii au la dispoziție și aplicația Ghiseul.ro, care poate fi descărcată pe telefoanele mobile. Până în prezent, 25.000 de persoane și-au eliberat online cazierul.