Evenimentul Zilei > Economie > Cum negociază micii fermieri cu supermarketurile: VREI un preț mai mare, te ocupi de marfa care nu se vinde
Cum negociază micii fermieri cu supermarketurile: VREI un preț mai mare, te ocupi de marfa care nu se vinde

Cum negociază micii fermieri cu supermarketurile: VREI un preț mai mare, te ocupi de marfa care nu se vinde

Agrotech Plant este o mică fermă de legume, care negociază în prezent cu mai multe supermaketuri, pentru a le furniza legume. Fermierii încearcă să profite de actul normativ ce modifică Legea 321/2009, care prevede că 51% din alimentele de la raft trebuie să fie de origine românească.

Directorul economic al fermei negociază acum cu supermaketuri precum Lidl, Mega Image, să le livreze legume pe legea care prevde că 51% din marfa din magazine va fi românească. „Nu putem intra in magazine mari ca Auchan, Carrefour, pentru că acolo e nevoie de cantitate mare”, a declarat pentru EVZ Tudosă, administratorul fermei.

Potrivit acestuia, în ultimii ani, prețurile legumelor au crescut continuu, iar dacă acum doi ani kilogramul de roșii putea fi cumpărat și cu 2 lei, acum prețul minim este de 3-4 lei.


Politica de retur negociată cu supermarketul este în funcție de preț. „Dacă vrei un preț cu 20-30% mai mic decât piața, cum ar fi pentru un kilogram de roșii un preț de 2 lei și 40 de bani, atunci marfa care nu se vinde rămâne la supermarket. Dacă vrei un preț mai mare, de 2,90 lei, de exemplu, și în magazine să se vândă cu 3,20 de lei, atunci te ocupi de retur, practic marfă alterată, cu care nu mai ai ce să faci”, a explicat Tudosă.

Tudosă spune că ferma a beneficiat de un proiect prin fonduri UE, pe măsura 6.1, în total 40.000 de euro. Ferma a intrat recent pe producție și folosește metoda de irigare prin picurare. „În total, pe o lună de zile, energia și apa pentru un hectar costă 300 de lei, 300 de lei și ceva, mult mai ieftin decât dacă am folosi furtunul. N-am fost afectați deloc de secetă”, ne-a declarat Tudosă.

 

Publicat in categoriile: Economie
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: