Cum îți poți schimba vârsta biologică pentru a putea trăi mai mult. Experimentul unui cercetător
- Dosofteea Lainici
- 6 mai 2023, 17:30
Știai că vârsta ta biologică ar putea fi diferită de vârsta ta actuală ? Un cercetător susține că a reușit să-și întoarcă ceasul biologic cu un deceniu, punând în aplicare patru obiceiuri simple.
Îți poți măsura vârsta biologică în funcție de componentele ADN-ului care reflectă procesul de îmbătrânire al corpului tău, potrivit biologului de la Harvard, David Sinclair. În ciuda faptului că are 53 de ani, David a spus că organismul lui este cu un deceniu mai tânăr.
Gurul, care a co-fondat o platformă care permite oamenilor să-și calculeze vârsta corpului – a spus că a mâncat în exces, a băut în exces și a fost supraponderal la 30 de ani. Acesta a susținut că eliminarea alcoolului și trecerea la o dietă bazată pe plante i-au prelungit durata de viață. „Vârsta mea biologică a scăzut în ultimul deceniu până la un punct în care se prevede că voi trăi cu cel puțin un deceniu mai mult decât aș fi făcut-o înainte”, a spus David.
Exercițiile aerobice
David a spus că încearcă să facă un fel de exercițiu aerobic de cel puțin trei ori pe săptămână și că folosește un birou pentru a se asigura că nu stă pe scaun toată ziua. Exercițiile aerobice înseamnă să faci cardio. Îți poți face inima să bată mergând la o plimbare rapidă, alergând, înotând sau mergând cu bicicleta.
NHS recomandă să facem cel puțin 150 de minute de activitate de intensitate moderată pe săptămână sau 75 de minute de activitate viguroasă. David a spus că gestionarea stresului sprijină îmbătrânirea sănătoasă. „Nu mă stresez atât de mult din cauza problemelor”, a spus el. „Mă înconjor din ce în ce mai mult de oameni care nu sunt nebuni.”
Studiile au legate nivelurile ridicate de stres de boli mortale – în cazuri severe chiar ducând la evenimente cardiace, cum ar fi un accident vascular cerebral sau un atac de cord. O modalitate de a învinge stresul sunt exercițiile fizice. De asemenea, conectarea cu oamenii și a avea o rețea de sprijin este importantă în cazul în care te confrunți cu stresul.
Creșterea longevității
Un studiu din 2021 a sugerat că postul intermitent a sugerat că poate ajuta la creșterea longevității datorită modului în care pare să afecteze îmbătrânirea celulară și să reducă riscul anumitor boli. O altă cercetare a susținut că săritul peste mese poate deteriora celulele sistemului imunitar al corpului și poate declanșa o reacție de stres.
Potrivit lui David, modul în care îți hrănești corpul este cheia anti-îmbătrânire. Cercetătorii americani au descoperit anul trecut că ceaiul verde ar putea reduce șansele de complicații mortale legate de boala coronariană și accidentul vascular cerebral. Potrivit lui David, prioritizarea obiceiurilor care promovează longevitatea nu înseamnă doar să trăiești mai mult, ci să-ți maximizezi durata de viață, potrivit The Sun.