Cum a ratat România 1,5 miliarde de euro şi riscă să piardă încă pe-atât din poluare
- Teodora Cimpoi
- 20 aprilie 2011, 11:37
România a pierdut în ultimii doi ani circa 1,5 miliarde de euro, din cauză că nu a vândut la timp surplusul de certificate de emisii de dioxid de carbon alocate prin protocolul de la Kyoto. Dacă nu le vindem până în 2012, pierdem încă pe atât.
Astfel, România are un surplus de 300 de milioane de certificate de emisii de dioxid de carbon, iar dacă le-am vinde acum, am încasa jumătate din cât am fi putut lua acum un an-doi.
"Acum, preţul acestora este de 5-6 euro pe certificat, faţă de 10 euro, cât era în 2009-2010", a declarat, astăzi, Florentina Manea, şefa Direcţiei Schimbări Climatice din Ministerul Mediului, la o conferinţă pe probleme de energie, la o conferinţă organizată de Focus Energetic.
Astfel, pierderea României din întârzierea vânzării de certificate se ridică, până în prezent, la circa 1,5 miliarde euro. Dacă nu sunt vândute până în 2012, nu mai luăm niciun ban.
"Ar fi bine ca aceste certificate să fie vândute până în 2012, pentru că nu se ştie dacă se vor reporta", a precizat Florentina Manea.
Cu cine negociem vânzarea De ce nu au fost vândute acum doi ani? Pentru că nu exista legislaţia necesară, din cauza neînţelegerilor dintre Ministerul Mediului şi cel al Economiei legate de cine va gestiona fondurile şi cum vor fi ele utilizate. Acum, însă, găsim mai greu cumpărători.
Reprezentantul Ministerului Mediului a adăugat că, în prezent, România negociază pentru vânzarea acestor certificate cu ţări care nu şi-au îndeplinit obligaţiile din protocolul de la Kyoto, precum Japonia, Spania, Portugalia (state aflate în mari dificultăţi financiare – n.r.) sau Canada.
Ea speră ca în perioada următoare "să avem o tranzacţie concretă".
În România, banii vor fi gestionaţi de Fondul pentru Mediu şi vor folosiţi în proiecte care vor reduce emisiile de gaze cu efecte de seră.