Cum a fost înăbușită revoluția giganților din fotbalul european. Presiuni uriașe făcute la nivel înalt

Cum a fost înăbușită revoluția giganților din fotbalul european. Presiuni uriașe făcute la nivel înalt

Proiectul inițiat de cele 12 mari cluburi ale Europei, care viza o Superligă, s-a destrămat. Primii care au dat înapoi au fost englezii.

Revoluția făcută de cele 12 mari cluburi de fotbal ale Europei a fost înăbușită. Englezii de la  Manchester City, Liverpool, Manchester United, Arsenal, Tottenham şi Chelsea, dar și italienii de la Inter Milano au decis să se retragă din Superligă. La mijloc ar fi vorba despre o repoziționare a oficialilor de la UEFA. Care le-au promis celor 12 „răsculați” sume mai mari de bani, provenite din Liga Campionilor. De asemenea, într-un comunicat al răsculaților se vorbește despre presiunile uriașe făcute asupra cluburilor din Anglia. Este de bănuit că ele au venit din zona politică.

Presa internațională, despre revoluția eșuată a celor 12 cluburi de fotbal

Uriașul scandal din fotbalul european a fost comentat pe larg de presa internațională. „Guvernele, organizaţiile, cluburile, antrenorii, jucătorii, suporterii, presa... Speriaţi de proiect, se lamentează împotriva Super Ligii”, au scris spaniolii de la Marca.

„Guvernele europene se ridică împotriva clubului bogate”, a titrat El Mundo. „Superevadarea. Evadarea din Super League: britanicii pleacă, proiectul se destramă”, au notat italienii de la Tuttosport.

Ne puteți urmări și pe Google News

În cadrul unui comunicat, inițiatorii proiectului Superliga Europei au vorbit despre o remodelare a competiției. Pasul făcut în spate este fără dubiu, însă.

„Super Liga Europeană este convinsă că actualul status quo al fotbalului european trebuie să se schimbe. Propunem o nouă competiţie europeană, deoarece sistemul existent nu funcţionează. Propunerea noastră vizează să permită sportului să evolueze, generând în acelaşi timp resurse şi stabilitate pentru întreaga piramidă fotbalistică, inclusiv să ajute la depăşirea dificultăţilor financiare cu care se confruntă întreaga comunitate fotbalistică ca urmare a pandemiei.

„Vom reconsidera cele mai potrivite etape pentru a remodela proiectul”

Ar oferi, de asemenea, plăţi de solidaritate sporite material tuturor celor implicaţi în fotbal. În ciuda plecării anunţate a cluburilor engleze, forţate să ia astfel de decizii din cauza presiunii asupra lor, suntem convinşi că propunerea noastră este pe deplin aliniată cu legislaţia şi reglementările europene, aşa cum s-a demonstrat, astăzi, printr-o decizie judecătorească de a proteja Super Liga de a acţiunile unor terţe părţi.

Având în vedere circumstanţele actuale, vom reconsidera cele mai potrivite etape pentru a remodela proiectul, având întotdeauna în vedere obiectivele noastre de a oferi fanilor cea mai bună experienţă posibilă, sporind în acelaşi timp plăţile de solidaritate pentru întreaga comunitate a fotbalului”, se precizează în comunicatul respectiv.