Superliga Europei se sparge din interior. Un club celebru anunță că se retrage
- Mihnea Talau
- 20 aprilie 2021, 21:54
Anunțul oficial privind realizarea proiectului Superligii europene a strârnit numeroase controverse la nivel internațional. Iată că la numai două zile, clubul britanic Chelsea anunță că londonezii se retrag din competiție.
Superliga Europei se dorește a fi o competiţie privată care va face concurenţă actualei Ligi a Campionilor, fiind organizată de unele dintre cele mai mari cluburi de fotbal din lume.
Una dintre echipele fondatoare își anunță plecarea
Cele 12 cluburi fondatoare sunt AC Milan, Arsenal Londra, Atletico Madrid, Chelsea, FC Barcelona, Interazionale Milano, Juventus, Liverpool, Manchester City, Manchester United, Real Madrid şi Tottenham.
Înainte ca iniţiativa celor 12 să fie făcută publică oficial, UEFA a reacţionat dur, printr-un comunicat comun, semnat şi de federaţia engleză, Premier League, federaţia spaniolă, LaLiga, federaţia italiană şi Lega Serie, precizând că jucătorii care ar urma să participa la o astfel de competiție ar putea fi suspendaţi din competiţiile internaţionale organizate sub egida forului european şi a FIFA.
Iată că, prima echipă care a cedat presiunilor este Chelsea. Englezii anunță că Chelsea pregătește deja documentele pentru a solicita retragerea din Superliga Europei. The Guardian a scris azi că, pe lângă Chelsea, și Manchester City se gândește să procedeze în același mod, scrie digisport.ro.
Aproximativ 1.000 de suporteri s-au strâns în jurul stadionului înainte de meciul cu Brighton, din această seară, pentru a protesta împotriva implicării lui Chelsea în Superliga Europei.
AC Milan, Arsenal, Atletico Madrid, Chelsea FC, FC Barcelona, Inter Milano, Juventus, Liverpool, Manchester City, Manchester United, Real Madrid şi Tottenham sunt cluburile fondatoare ale Superligii Europei.
Oamenii politicii se opun afacerii „Superliga”
Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, se opune proiectului, el dorind protejarea integrităţii competiţiilor naţionale şi continentale. De asemenea, premierul Regatului Unit, Boris Johnson, a avertizat că „o Superligă europeană ar fi foarte dăunătoare pentru fotbal”.
Liga va avea 20 de echipe - cele 12 formaţii fondatoare plus trei cluburi nenumite încă, aşteaptate să se alăture în curând şi cinci echipe care se califică anual în funcţie de rezultatele lor interne.
Conform propunerilor, European Super League ar putea începe în luna august a fiecărui an, cu meciuri la jumătatea săptămânii, iar cluburile vor fi împărţite în două grupe de câte zece, cu meciuri acasă şi în deplasare.
Primele trei echipe din fiecare grupă s-ar califica în sferturile de finală, formaţiile de pe locurile al patrulea şi al cincilea jucând un play-off cu două manşe pentru cele două locuri rămase.
Din sferturi, formatul va fi eliminatoriiu în două manşe, la fel precum cel folosit în Liga Campionilor, cu o finală într-un singur meci, în luna mai, într-un loc neutru. Reprezentații competiției spun că va genera mai mulţi bani decât Liga Campionilor şi ar avea ca rezultat o distribuţie mai mare a veniturilor în sport.