Cel mai mare scandal din istoria fotbalului european. Giganții fac revoluție, se anunță un război fără precedent cu UEFA

Cel mai mare scandal din istoria fotbalului european. Giganții fac revoluție, se anunță un război fără precedent cu UEFA

12 dintre cele mai importante cluburi de fotbal din Europa se opun noului proiect inițiat de UEFA și vor să realizeze un proiect propriu.

Este revoluție în fotbalul din Europa, făcută de 12 mari cluburi de pe „Bătrânul Continent”. Aceste grupări nu sunt de acord cu formatul Ligii Campionilor, imaginat de UEFA, și care ar trebui să intre în vigoare începând anul 2024. Disidenții vor să înființeze o competiție paralelă, numită Super Liga Europei. Juventus Torino, AC Milan, Manchester United, FC Liverpool, Atletico Madrid, Arsenal, Manchester City, Tottenham, Chelsea, Inter Milano, Real Madrid și FC Barcelona nu sunt de acord cu noua schemă imaginată de oficialii de la UEFA.

Se încearcă negocierea și cu PSG, și cu Bayern Munchen, pentru a atrage aceste două formații în revoluție. Oficialii de la UEFA, Asociația Fotbaliștilor din Premier League, Federația Spaniolă de Fotbal, LaLiga, Federația Italiană de Fotbal și Serie A au reacționat vehement în momentul în care au auzit de planurile marilor cluburi.

UEFA amenință că va exclude jucătorii și echipele de fotbal

Se anunță măsuri extrem de dure, care pot ajunge până la excluderea acestor formații din orice competiție. Mai mult, jucătorii, practic cei mai importanți din lume, ar urma să nu mai aibă drept de joc pentru echipele naționale.

Conform planurilor giganților din fotbal, Super Liga Europei ar trebui să înceapă în sezonul 2022 - 2023. Competiția ar urma să aibă un sponsor cu o mare forță financiară: JP Morgan.

Explicații de la Florentino Perez și Andrea Agnelli

Florentino Perez, președintele celor de la Real Madrid, a fost ales de cluburi pentru a prezida acest proiect. „Fotbalul este unicul sport global în lume cu peste 4 miliarde de suporteri şi responsabilitatea noastră ca mari cluburi este să răspundem dorinţelor fanilor. Vom ajuta fotbalul la toate nivelurile pentru a-şi ocupa locul de drept în lume”, a spus Perez.

„Cele 12 cluburi fondatoare reprezintă miliarde de fani din toată lumea. Ne-am reunit în acest moment critic, pentru a transforma competiţia europeană, oferind sportului pe care îl iubim o fundaţie sustenibilă pentru viitor, sporind în mod substanţial solidaritatea şi dând fanilor şi jucătorilor amatori un vis şi meciuri de maximă calitate care vor alimenta pasiunea lor pentru fotbal”, a afirmat și Andrea Agnelli, președintele lui Juventus Torino.

Fost mare fotbalist al lui Manchester United și al naționalei Angliei, Gary Neville a criticat dur inițiativa cluburilor.

Un fost mare fotbalist este dezgustat de această inițiativă

„Sunt dezgustat, în special de Manchester United și Liverpool! Vor să facă o competiție de unde să nu retrogradeze niciodată? Este o rușine absolută! Lăcomie pură. Conducătorii de la United, Liverpool, Chelsea și City nu au nimic în comun cu fotbalul din această țară.

Manchester United, Arsenal și Spurs nici măcar nu sunt în Champions League. Au dreptul să fie acolo? E o glumă! Trebuie oprite aceste abuzuri. Destul! Cluburile din Anglia trebuie pedepsite, să li se ia toți banii, toate punctele și aruncate în subsolul clasamentului. Este un act criminal împotriva fanilor fotbalului din această țară”, a spus Neville.

FIFA îndeamnă la calm şi unitate, într-un comunicat publicat după oficializarea proiectului Superligii europene, dar îşi exprimă dezaprobarea faţă de o "ligă europeană închisă separatistă".

"Având în vedere mai multe solicitări mass-media şi aşa cum a menţionat deja de mai multe ori, FIFA doreşte să clarifice faptul că este fermă în favoarea solidarităţii în fotbal şi a unui model echitabil de redistribuire care poate contribui la dezvoltarea fotbalului ca sport, în special la nivel global, ţinânând cont că dezvoltarea a fotbalului global este misiunea principală a FIFA. În opinia noastră şi în conformitate cu statutele, orice competiţie de fotbal, fie ea naţională, regională sau globală, ar trebui să reflecte întotdeauna principiile de bază ale solidarităţii, integrării, integrităţii şi redistribuirii financiare echitabile. Mai mult, organele de conducere ale fotbalului ar trebui să utilizeze toate mijloacele legale, sportive şi diplomatice pentru a se asigura că acest lucru rămâne valabil. În acest context, FIFA îşi poate exprima dezaprobarea faţă de o <ligă europeană închisă separatistă>, în afara structurilor internaţionale ale fotbalului şi fără să respecte principiile menţionate anterior. FIFA susţine întotdeauna unitatea în fotbalul mondial şi solicită tuturor părţilor implicate în discuţii aprinse să se angajeze într-un dialog calm, constructiv şi echilibrat pentru binele jocului şi în spiritul solidarităţii şi al fair-play-ului. FIFA, desigur, va face tot ceea ce este necesar pentru a contribui la un mod armonizat de urmat în interesul general al fotbalului", se arată în comunicat.

Proiectul Superligii europene a fost anunţat oficial, duminică seară, printr-un comunicat oficial al cluburilor fondatoare.