Cum a devenit Cipru lider mondial în domeniul energiei regenerabile

Cum a devenit Cipru lider mondial în domeniul energiei regenerabile Cipru, sursa foto: Wikipedia

Camionul companiei Thriamvos oprește la prânz în fața clădirii cu patru etaje din inima orașului Nicosia. Este a treia instalare a unui sistem de încălzire a apei, alimentat cu energie solară pe care Petros Mihali și asistentul său, Soteris, o realizează în capitala cipriotă de când ziua lor de lucru începe.

Procesul este perfect coregrafiat și aproape întotdeauna același. În soarele amiezii, macaraua fixată pe camion ridică mai întâi boilerul, apoi panourile solare, apoi suportul din oțel galvanizat pe care va sta întregul sistem. În două ore de la instalarea tehnologiei, gospodăria, spun angajații companiei Thriamvos, va fi „solară”.

„Facem în jur de patru instalații pe zi în Cipru”, spune Mihali. „Și fiecare durează cel mult două ore pentru că, la fel ca sistemul în sine, totul este foarte ușor.”

Avansul Ciprului

Cipru a devansat toate celelalte state membre ale UE în ceea ce privește adoptarea sistemelor solare pentru a obține apă caldă. Aproximativ 93,5 % din gospodării utilizează această formă de energie alternativă pentru nevoile casnice.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cifrele UE arată că insula din estul Mediteranei depășește obiectivele stabilite în materie de energie regenerabilă pentru încălzirea și răcirea clădirilor. Asta datorită utilizării pe scară largă a tehnologiei solare termice.

„Există multe domenii în care Cipru nu a atins obiectivele privind emisiile de gaze cu efect de seră”, spune Charalampos Theopemptou, primul comisar pentru mediu al insulei. „Dar în ceea ce privește utilizarea resurselor de energie regenerabilă pentru încălzirea și răcirea durabilă a clădirilor, am atins obiectivul cu ușurință. Tocmai datorită utilizării atât de extinse a încălzitoarelor solare de apă timp de atât de mulți ani.”

Primul sistem de încălzire a apei

Theopemptou este un deputat al Partidului Verde care conduce comisia pentru mediu a parlamentului cipriot. Acesta își amintește foarte bine că a văzut primul sistem solar de încălzire a apei instalat pe acoperișul casei familiei soției sale în urmă cu aproape 60 de ani.

„La sfârșitul anilor 1960, încălzitoarele de apă au fost introduse în Cipru. Iar eu îmi amintesc încă de primul sistem de aici. Deoarece s-a întâmplat să fie instalat pe acoperișul acelei clădiri din Nicosia”, își amintește el. „Israelienii au fost cei care ne-au prezentat tehnologia. Și aceasta a luat rapid avânt pentru că este foarte simplă. Tot ce ai nevoie sunt panouri solare, un rezervor și țevi de cupru. De atunci, a fost o soluție minunată pentru nevoile gospodăriilor de aici.”

Încălzirea apei cu energie solară

Încălzirea apei cu energie solară , sursa foto: Wikipedia

Apariția unei industrii

Sistemele solare termice nu numai că au colectat energia solară sub formă de căldură, generată de obicei prin electricitate și arderea combustibililor fosili. Dar au fost extrem de rentabile și au contribuit la apariția unei întregi industrii, explică el.

„A fost grozav pentru familiile cu venituri mici. Și apoi sunt locurile de muncă, au fost generate foarte multe”, spune deputatul. „Există producători locali care produc piesele și apoi mai sunt și oamenii care sunt instruiți pentru a le instala. Este o afacere mare.”

În calitate de comisar pentru mediu, Theopemptou a făcut presiuni pentru ca sistemele solare să devină obligatorii pe toate clădirile rezidențiale și comerciale nou construite. O măsură instituită de Israel în anii 1970.

„În rolul meu de comisar, aceasta a fost o prioritate”, spune el. „Arhitecții trebuie acum să se asigure că acoperișurile nu numai că au suficient spațiu pentru instalații, dar și că pot suporta greutatea acestora.”

Înființarea unui sindicat

Popularitatea încălzitoarelor de apă este atât de mare încât, în 1977, a fost înființat un sindicat al industriașilor locali de energie termică solară. De atunci, au fost instalați mai mult de 962 564 de metri cubi de „colectoare [de panouri] solare”, afirmă sindicatul.

Din ce în ce mai mult, industria turistică a țării a recurs, de asemenea, la soluția ecologică. Sistemele de apă caldă alimentate cu energie solară sunt instalate în aproape 100% din hoteluri.

Electricitatea a ajuns greu în gospodăriile din Cipru. Abia în 1903 a fost introdusă electricitatea pe insulă de către guvernul colonial britanic. În 1952, cu opt ani înainte ca țara să obțină independența, a fost înființată Autoritatea pentru electricitate. De fapt, în zonele îndepărtate, sistemele solare au fost adesea instalate pe acoperișurile satelor înainte să existe o rețea electrică.

Întrucât cea mai mare parte a rețelei funcționează încă cu păcură mazută sau motorină, Cipru face parte din cohorta țărilor UE obligate să cumpere cote de emisii de la alte state membre pentru a îndeplini obiectivele legale. O obligație care reprezintă până la o treime din costul lunar al facturilor de energie electrică, spre marea furie a gospodăriilor cipriote. Acest lucru a contribuit, de asemenea, la instalarea de către proprietari a sistemelor solare de încălzire a apei.

Adoptarea energiei solare

Pentru Demetra Asprou este evident că o regiune binecuvântată cu mai mult de 300 de zile de soare pe an ar trebui să adopte energia solară. „Aceasta reduce costurile cu energia electrică, crește eficiența cu care este furnizată apa caldă și este prietenoasă cu mediul”, spune ea. „De ce ar folosi cineva alte mijloace, mai tradiționale, pentru a încălzi apa? Când doar câteva ore de lumină solară, între orele 11:00 și 14:00, sunt suficiente pentru ca un rezervor de 200 de litri să fie umplut cu apă caldă care va dura 48 de ore. În zilele în care nu există lumină solară, ceea ce este rar, aveți întotdeauna electricitate ca rezervă. Asta dacă este necesar.”

Acum în vârstă de 70 de ani, Asprou, care locuiește într-o casă din lemn în stil finlandez la poalele Munților Troodos, s-a trecut la sistemul termic în urmă cu aproape 40 de ani.

Subvenții din partea UE

„Costurile de instalare ar putea fi de trei ori mai mari astăzi. Dar există subvenții finanțate de UE pe care guvernul le acordă și într-un an totul este amortizat”, spune ea. „După aceea, practic aveți apă caldă gratis. Și vedeți facturile la electricitate reduse considerabil. Într-o țară ca Cipru, este o soluție evidentă.”

Theopemptou admite că sistemele solare au un dezavantaj: nu sunt estetice. „Nu se poate altfel, sunt urâte pe un acoperiș”, regretă el. „Dacă am un regret este că nu am reușit să introducem reglementări pentru a îmbunătăți estetica instalațiilor. Acestea fiind spuse, cred în continuare că ar trebui să fie obligatorii pe toate clădirile din regiune, având în vedere numărul mare de zile în care avem soare în Marea Mediterană.”, informează theguardian.com