Cum a apărut alcoolul. Dovezile aduse de istorici

Cum a apărut alcoolul. Dovezile aduse de istorici Sursa: Dreamstime.com

Conform unei opinii comune a istoricilor, alcoolul a ajuns să fie consumat încă de la începuturile civilizației umane, mai exact atunci când strămoșul lui Homo sapiens ar fi băut zeama de la niște fructe fermentate, remarcând astfel că starea lui interioară se modifică, în mod straniu.

De atunci, omul preistoric a început să fabrice diferite tipuri de alcool, astfel că această băutură a ajuns să fie consumată de-a lungul unor milenii.

Istoria alcoolului, veche de mii de ani

De altfel, există dovezi care indică că băuturile alcoolice au început să fie preparate în comunitățile de agricultori încă din jurul anului 8000 î.e.n, după ce arheologii au găsit pe teritoriul Chinei de astăzi reziduuri de alcool pe fundul unor vase din ceramică, și care erau îngropate în diverse mormite. Respective vase ar fi conținut o băutură preparată din orez, miere, struguri și păducel.

Ulterior, arheologii au descoperit vase similare și în regiunea Munților Caucaz, care ar fi conținut băuturi făcute din boabe de struguri, și pe care erau desenate personaje care dansează ori sărbătoresc.

Ne puteți urmări și pe Google News

Mai apoi, dovezi privind consumul de băuturi alcoolice au apărut și în zona Mesopotamiei și în Egipt, după care tehnicile de preparare a alcoolului s-ar răspândit și în zona mediteraneană. Egiptenii și sumerienii erau cunoscuți ca producători de bere în cantități mari, băutură consumată zilnic drept aliment, dar și în zilele de sărbătoare ori la ceremonii religioase.

Europa Antică și apariția consumului de alcool

Anticii europeni sunt cunoscuți pentru combinarea unor diverse fructe cu miere și cereale, proces numit de ei fermentație. Totuși, deși pare că procedeul distilării era cunoscut atunci, după cum reitera Aristotel, nu au fost descoperite urme arheologice ale unor instalații de distilare.

Mai mult, berea ar fi fost o băutură disprețuită în Grecia Antică, acolo unde era preferat vinul, care era tratat pentru a nu se oxida, prin amestecarea cu apă de mare, miere și alte mirodenii. Pe lângă asta, vinul netratat astfel era considerat necivilizat și chiar periculos, din cauza concentrației de alcool ridicată.

Platon a fost cel care a spus despre traci, bărbați și femei deopotrivă, că beau vinul neamestecat, ajungând să și-l toarne chiar și pe haine, un gest care nu era considerat reprobabil de aceștia, conform Historia.ro.