Care sunt cele șapte tipuri de cancer cu care te poți confrunta din cauza consumului de alcool

Care sunt cele șapte tipuri de cancer cu care te poți confrunta din cauza consumului de alcool Sursa: Pixabay

Medicii spun că sunt cunoscute cele șapte tipuri de cancer care sunt cauzate direct de consumul de alcool. Acestea sunt: cancerul gurii, cancerul gâtului, cancerul laringian, cancerul esofagului, cancerul de sân, cancerul de ficat, cancerul de intestin.

Acum există dovezi și mai clare că alcoolul crește riscul de cancer. Aproximativ unul din 25 de cazuri de cancer diagnosticate în ultimul an a fost asociat cu consumul de alcool, potrivit unui studiu global. Potrivit unui studiu anterior de la Universitatea din Oxford, toate tipurile de alcool pot crește semnificativ riscul de a face șapte tipuri diferite de cancer.

Ce pățesc persoanele care consumă alcool

Experții cred că acest lucru se datorează unei substanțe chimice numită acetaldehidă, care este produsă de corpul nostru atunci când procesăm alcoolul. Cercetătorii de la Oxford au descoperit că acetaldehida poate rupe și deteriora ADN-ul din celulele stem - care sunt elementele de bază ale tuturor organelor, țesuturilor, sângelui și sistemului imunitar.

Cercetarea a mai descoperit că unele persoane care consumă alcool au un risc mai mare de a dezvolta cancer decât altele. Pentru cei care se înroșesc atunci când beau sau se simt rău, suferă de patru ori mai multe leziuni ale ADN-ului în comparație cu cei care nu au aceste simptome. Acest lucru se datorează faptului că unii oameni nu au enzima, cunoscută sub numele de aldehid dehidrogenaze, care se descompune și scapă de acetaldehida dăunătoare produsă de corpul nostru ca răspuns la băutură. Simptomele cancerului pot fi cuprinzătoare și adesea pot masca boli precum răceala sau gripa.

Ne puteți urmări și pe Google News

Simptomele cancerului

Dar este întotdeauna mai bine să fiți precaut dacă aveți oricare dintre aceste simptome și să discutați cu medicul de familie. Unele dintre simptome sunt: tusea, durerile în piept, dificultățile de respirație, modificări ale obiceiurilor intestinale, balonarea, sângerarea, alunițele, pierderea în greutate inexplicabilă, durerile de burtă sau de spate, indigestia și arsurile la stomac, mâncărimea, senzația de oboseală și rău. Între timp, un alt studiu a constatat că 61% din cazurile de cancer ar fi putut fi prevenite dacă oamenii ar renunța la fumat. Se știe că fumatul provoacă cel puțin 15 tipuri de cancer, inclusiv pulmonar, laringian, esofagian, al cavității bucale, rinofaringian, al vezicii urinare, al pancreasului, al rinichilor, al ficatului, al stomacului, al intestinului, al colului uterin și cel ovarian, potrivit The Sun.