Evenimentul Zilei > Social > Cum a ajuns o familie din Alba să primească o factură de 40.000 de lei la electricitate
Cum a ajuns o familie din Alba să primească o factură de 40.000 de lei la electricitate

Cum a ajuns o familie din Alba să primească o factură de 40.000 de lei la electricitate

O familie din Alba a primit o factură de 40 de mii de lei la electricitate. Ar fi vorba despre o regularizare, după ce nici furnizorul nu ar fi citit corect contorul de 5 ani.

Oamenii spun că nu le-a venit să-și creadă ochilor când au văzut factura. ”Am simțit că îmi fuge pământul de sub picioare! Am zis: Ce e aici, ce-i cu suma asta așa?.

Cei de le Electrica spun că nu s-a citit corect contorul timp de 5 ani. Este un contor care are o rotiță cu ultima cifră care se tot învârte și la contorul pe care îl avem spun că și aia se citește, dar timp de 5 ani nu au citit-o…”Din punctul nostru de vedere e enormă suma pe care ne-au pus-o în cârcă”.

„Nu o să plătesc factura”

„De ce pun mai multe tipuri dacă nu știu să le citesca și nu au oameni care să citească? Noi niciodată nu am dat autocitirea, să fie vina noastră… din punctul nostru de vedere e enormă suma pe care ne-au pus-o în cârcă.

Când au venit la citire au venit două persoane și au zis aici e ceva în neregulă cu citirea, dar nu e nicio problema pentru că e vina lor. Nu o să plătesc factura, pentru că e o factură enormă pe care noi nu am consumat-o. E o problemă pentru că nu avem cum să consumăm asemenea sumă” a spus Simona Bartha în direct la Antena 3.

„Nu e singura factură uriașă”

O familie a semnalat primirea unei facturi enorme la energie electrică în luna august. Suma pe care au primit-o de plată este de peste 11.000 de lei pentru perioada 22 iulie – 3 august.

Titularul contractului cu Electrica Furnizare, un bărbat din Poiana Galdei, spune că a primit factura cu suma de 11.016,55 lei, săptămâna trecută și s-a interesat la casieria furnizorului.

Omul a aflat de acolo că ”este o greșeală” și că o să vină un reprezentant al operatorului să citească din nou contorul.

În factura primită, consumul înregistrat este de 15.579 Kwh, iar modul de stabilire a consumului este ”citire index”.

Acesta ar fi al patrulea caz care a intrat în atenția presei din Alba, în ultimele zile, privind sume uriașe de plată la energie electrică pentru clienți persoane fizice, în contextul liberalizării pieței de energie.

Primul caz a fost al unei familii din Alba Iulia, care a văzut pe factură suma de 27.808,13 lei, iar alta, tot din Alba Iulia, o factură de 6.000 de lei.

Subvenție la factură și supliment. Cum vrea Guvernul să ajute 5 milioane de români să reziste scumpirilor la energie

O jumătate de milion de familii din România au nevoie de sprijin financiar pentru a avea căldură în case la iarnă, spune ministrul muncii, iar numărul total al persoanelor afectate de scumpiri ar putea ajunge la 5 milioane.

„Va fi un moment foarte dificil”, recunoaște Raluca Turcan, care a anunțat marți seara, la Digi24, că statul va acorda un ajutor anumitor categorii de persoane.