Culisele revoltei de la Poșta Română

Culisele revoltei de la Poșta Română

De astăzi încep protestele angajaților poștali împotriva directorului general. Duminică are loc un miting de amploare.

În timp ce compania de stat se află într-un amplu proces de restructurare, peste 6.000 de angajați dispărând de pe state în ultimii doi ani, echipa de management a crescut exponențial din mai 2012, când la conducerea companiei a venit directorul general Ion Smeeianu, acuză sindicaliștii. Aceștia atrag atenția și asupra veniturilor exagerate ale directorilor.

„Dacă în 2012 erau 111 salariați cu funcții de conducere, acum s-a ajuns la 220”, a spus, ieri, liderul Blocului Național Sindical Matei Brătianu. Salariul directorului general a fost deja făcut public: 5.000 de euro lunar, plus un bonus de 60.000 de euro anual, pentru atingerea criteriilor de performanță. Directorii executivi câștigă peste 2.000 de euro lunar. Managementul și-ar fi votat 30 de salarii compensatorii, dacă mandatul se termină înainte de termen, spun sindicaliștii. Informația este însă contrazisă de companie. „Se acordă 12 salarii compensatorii”, ne-a comunicat Dan Dumitrescu, purtătorul de cuvânt. În schimb, salariul mediu al lucrătorilor poștali este de 1.200 lei lunar.

Două săptămâni de proteste

Ne puteți urmări și pe Google News

Deși managementul a anunțat un profit operațional de 22 milioane de lei în primul trimestru, sindicaliștii susțin că a fost posibil numai datorită disponibilizărilor. Aceștia se plâng că, de când au avut loc disponibilizările, în toamna anului trecut, angajații rămași au preluat munca celor plecați, în schimb nu se plătesc ore suplimentare. Reprezentanții Poștei spun însă că se face o evaluare a normării personalului în lunile februarie – martie și ar mai putea fi angajați oameni.

De astăzi, angajații Poștei vor declanșa proteste îndreptate în special împotriva directorului general. Reprezentanții Poștei spun însă că este în principal vorba de un exercițiu menit să întărească importanța sindicatului.

Cea mai amplă acțiune de protest are loc duminică: peste 5.000 de salariați sunt așteptați la un miting în fața Guvernului. O parte din angajați ar putea intra în greva foamei, pe 19 mai.