Evenimentul Zilei > International > Cu ce vrea preşedintele Chinei să spargă barierele lingvistice
Cu ce vrea preşedintele Chinei să spargă barierele lingvistice

Cu ce vrea preşedintele Chinei să spargă barierele lingvistice

Cunoaşterea limbii tibetane va deveni o cerinţă obligatorie pentru cadrele de conducere non-native din Regiunea Autonomă Tibet din China.

În acest scop, în toate cele şapte oraşe din regiune au început de ceva timp să fie organizate cursuri de limbă tibetană, scrie agenţia Xinhua.

Măsura se înscrie în politica promovată de preşedintele Chinei, Xi Jinping, care a afirmat că nu se poate face serviciu public pentru populaţia locală fără cunoaşterea limbii locale,l subliniind totodată că şi cadrele de conducere ale minorităţilor etnice ar trebui să înveţe limba mandarină.

Tibetul a adoptat politica bilingvă printr-o lege locală din 1987 care stipulează că atât limba tibetană, cât şi limba mandarină sunt limbi oficiale în această zonă.

Qoizha a precizat că peste 90 la sută din populaţia Tibetului, care totalizează 3 milioane de locuitori, este de etnie tibetană.

Spargerea barierelor lingvistice poate ajuta cadrele de conducere non-native să interacţioneze cu comunităţile locale, scrie Xinhua.

Timp de trei ani

În ultimii 20 de ani, aproape de 6.000 de cadre de conducere şi profesionişti din domeniile tehnice din diferite provincii şi oraşe chineze au fost trimise pentru a ajuta la dezvoltarea regiunii autonome de sud-vest a Tibetului unde au rămas, de obicei, timp de trei ani.

Qoizha a mai spus că pe lângă manualele de învăţare a limbii, guvernul regional intenţionează să producă emisiuni TV bilingve de învăţare a limbilor pentru a ajuta funcţionarii publici să înveţe limba locală, mai scrie Xinhua