Cu cât vor plăti mai puțin bucureștenii la întreținere. Sistemul de încălzire centralizat a fost oprit

Cu cât vor plăti mai puțin bucureștenii la întreținere. Sistemul de încălzire centralizat a fost oprit Ajutor de încălzire din partea statului. Documentele necesare. Sursa foto: Arhiva EvZ

Facturile bucureștenilor la încălzire vor scădea în perioada imediat următoarea, după ce Termoenergetica a luat decizia de a opri furnizarea agentului termic în sistemul centralizat din București.

Decizia Termoenergetica a fost luată după ce, trei zile la rând, în cursul nopților, temperaturile medii au fost de peste zece grade Celsius.

În următoarele trei zile, sistemul de încălzire centralizată din București va fi oprit complet, până în toamna anului 2023. De asemenea, facturile viitoare pentru cei care beneficiază de aceste servicii publice, vor fi pe zero, deoarece nu vor mai beneficia de căldură.

De asemenea, în perioada următoare Termoenergetica va putea emite din nou avize pentru debranșarea celor care doresc să facă acest lucru, și care optează pentru o centrală pe apartament, care funcționează pe gaze naturale, informează Observatornews.

Ne puteți urmări și pe Google News

Prețul gigacaloriei aproape s-a triplat

În septembrie 2022, Consiliul General al municipiului București a luat decizia de a majora prețul gigacaloriei. Astfel, de la 137 de lei fără TVA, gigacaloria a ajuns să coste în București, 330 de lei, fără TVA, ceea ce reprezintă aproape o triplare a prețului.

Estimările arată că pentru un apartament de două camere, prețul mediu cu încălzirea a fost de 242 de lei, în timp ce pentru unul de trei camere, prețul a ajuns la 305 lei.

Pentru un apartament cu patru camere, un proprietar a avut de plată în plus, față de celelalte utilități, suma de 388 de lei, care reprezintă factura la încălzire.

Cum te poți debranșa de la Termoenergetica

Cei care optează pentru o centrală de apartament trebuie să depună o cerere la Termoenergetica. Aceste persoane trebuie să aibă în vedere că procesul birocratic se derulează cu mare greutate. La această instituție, mai există alte 300 de cereri nerezolvate din anul 2022.

Pentru obținerea avizului tehnice de deconectare persoana solicitantă trebuie să țină cont că are nevoie de următoarele acte:

* Acordul în original al Asociaţiei de Proprietari, conform model;

* Contract/acord de acces la sistemul de distribuţie gaze naturale sau factura (în copie) iar în cazul surselor de încӑlzire electrice se va prezenta factura şi cartea tehnică a produsului (în copie);

* Planul de situaṭie al apartamentului ce urmeazӑ a fi deconectat, anexa la Actul de dobȃndire a proprietӑṭii (ȋn copie);

* Documentația Tehnică se întocmește de către un proiectant specializat în proiectări instalaţii termice şi sanitare, ce va cuprinde: raportul de expertiză tehnică, referatul privind verificarea de calitate a proiectelor conf. Legii nr.10/1995, semnate şi stampilate, copia documentului care să ateste calitatea de expert, copia documentului care să ateste calitatea de verificator.

Dosarul complet conform cerințelor din cererea de deconectare se poate depune la sediul din str. Constantin Rădulescu Motru nr. 18, sector 4, de Luni - Joi, orele 08.00-15.00. şi vineri 8.00-12.00. La depunere se achită taxa de verificare a documentației și emitere a avizului tehnic de deconectare.

Avizul tehnic de deconectare se emite în termen de 30 de zile de la data înregistrării documentației.

În situația în care proiectul tehnic prezintă greșeli/erori de calcul, solicitantul /împuternicitul acestuia va fi notificat în vederea refacerii proiectului tehnic depus inițial.