Csoma Botond, deputat UDMR: „Ardealul nu era numai românesc, ci şi unguresc, săsesc şi evreiesc”

Csoma Botond, deputat UDMR: „Ardealul nu era numai românesc, ci şi unguresc, săsesc şi evreiesc” Sursa: Arhiva EVZ

Liderul deputaţilor UDMR, Csoma Botond, a făcut o serie de declarații privind Ardealul. Politicianul a susținut în Parlament, în ședința solemnă dedicată Zilei Naționale a României, că această regiune nu a fost doar a românilor.

Csoma Botond a susținut astăzi, 28 noiembrie, în plenul Parlamentului, că între români și maghiari trebuie să existe o relație bună pentru a nu perpetua ideea că Ungaria reprezintă dușamanul României. În plus, liderul deputaților UDMR a susținut că acest lucru afectează relațiile interetnice. De asemenea, el a oferit drept exemplu reconcilierile franco-germane.

Mai mult decât atât, politicianul a continuat prin a spune că „liderii politici şi religioşi ai românilor ardeleni ştiau foarte bine că Ardealul nu era numai românesc, ci şi unguresc, săsesc şi evreiesc, şi acest lucru s-a reflectat şi în textul Declaraţiei de la Alba Iulia”. Botond a mai precizat că mulți dintre liderii care au contribuit la Unire au murit în jurul anilor 1950 în temnițele comuniste, dar au lăsat o declarație valoroasă. Deputatul a făcut referore la un act „care ar putea să ne ghideze în viitor şi să ne determine să acţionăm ca un singur organism, dar ale cărui organe necesită o atenţie diferenţiată, specială, în vederea funcţionării optime a întregii entităţi”.

Cosma Botond a fost oprit de Diana Șoșoacă

Atunci când Botond a ajuns la acest punct al discursului, a fost întrerupt senatoarea neafiliată Diana Şoşoacă. Ea i-a adresat mai multe cuvinte dure, iar Marcel Ciolacu a fost nevoit să intervină în disputa celor doi deputați. Cu toate acestea, membrul UDMR și-a continuat discursul prin a preciza că înțelege ce înseamnă 1 Decembrie pentru poporul român. Totuși, el a subliniat că această zi a reprezentat „începutul unei perioade pline de nesiguranţă”. Mai mult decât atât, Botond a făcut referire și la posibile modificări ale Constituției.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Propunem ca, în cazul în care vom avea o nouă Constituţie, în acest stat, minorităţile naţionale să fie definite ca factor constituant al acestui stat. Celor care suspectează, ca şi doamna senator mereu cu un scop ascuns şi planuri secrete ale maghiarilor din Transilvania, le transmitem că se înşeală amarnic, iar supoziţiile nefondate şi aceste vociferări îngreunează gândirea comună, planificarea şi posibilitatea identificării soluţiilor corecte. Credem că viitorul nostru este comun în această ţară, noi ne planificăm viitorul pe aceste meleaguri”, a mai transmis liderul deputaţilor UDMR, notează Agerpres.