Evenimentul Zilei > Justitie > CSM îşi exprimă regretul faţă de modul în care Tarcea a reacţionat faţă de Corina Corbu
CSM îşi exprimă regretul faţă de modul în care Tarcea a reacţionat faţă de Corina Corbu

CSM îşi exprimă regretul faţă de modul în care Tarcea a reacţionat faţă de Corina Corbu

CSM susţine că procedura de numire a noului preşedinte al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a respectat dispoziţiile legale şi afirmă că este regretabil modul în care Cristian Tarcea a ales să se manifeste faţă de succesoarea ei, Corina Corbu.  
În opinia Cristinei Tarcea procedura este nelegală
Actualul preşedinte al Instanţei supreme, Cristina Tarcea, a declarat, în timpul interviului susţinut de Corina Corbu la CSM, că procedura ar fi nelegală, deoarece candidatura acesteia trebuia depusă după ce îi expiră mandatul la conducerea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.
Replica CSM 
„În exercitarea acestei prerogative legale, Secţiei pentru judecători îi revine obligaţia de a întreprinde demersurile necesare organizării procedurii de numire, aşa încât să fie asigurată continuitatea funcţiei, fără să fie afectată buna funcţionare a instanţei. Interpretarea avansată de preşedintele în funcţie, respectiv că declanşarea procedurii trebuie făcută după expirarea mandatului său, tinde să acrediteze ideea că legiuitorul ar fi urmărit un interimat obligatoriu necesar derulării acestei proceduri (aproximativ 2 luni), distorsionând sensul reglementării care acoperă o multitudine de situaţii de încetare a mandatului funcţiei şi nu doar ipoteza ajungerii la termen a acestuia (revocare, demisie, pensionare, deces etc.). O atare aserţiune nu doar că este contrară voinţei legiuitorului, dar este şi surprinzătoare, în condiţiile în care vine chiar de la preşedintele în funcţie care ar trebui să fie primul preocupat să prevină riscul unei instabilităţi la vârful Justiţiei”, se arată în comunicatul CSM.
Cristina Tarcea a avut timp să reacţioneze deoarece procedura s-a declanşat pe 30 mai
CSM precizează că, în ciuda faptului că procedura este declanşată încă din data de 30 mai, Cristina Tarcea nu a avut nicio obiecţie până la momentul la care a adresat întrebări Corinei Corbu la interviu, „în condiţiile în care a existat cadrul instituţional în care ar fi putut să releve o presupusă neregularitate”. 
„Facem precizarea, în acest context, că numirea viitorului preşedinte operează începând cu ziua următoare a încetării actualului mandat. În concluzie, este regretabil modul în care preşedintele în funcţie, care nu şi-a depus candidatura pentru un nou mandat, a ales să se manifeste faţă de un judecător al instanţei supreme, succesorul său„, spune CSM, potrivit Agerpres.

Publicat in categoriile: Justitie
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: