Criză nucleară SUA-Rusia. Trump a propus dezarmare, Putin a refuzat
- Tudor Borcea
- 14 octombrie 2020, 09:27
Potrivit lui Riabkov, Rusia și Statele Unite au încă „puncte de vedere diferite cu privire la modul de a consolida controlul armamentelor în viitor”.
Cu toate acestea, negociatorul american și-a întrerupt săptămâna trecută o călătorie în Asia pentru a-l întâlni pe Serghei Riabkov la Helsinki.
Marți, el a explicat că atunci a „simțit că Rusia pare pregătită pentru un compromis”.
Washington, îngrijorat de arsenalul Chinei
El a explicat că Statele Unite doresc în continuare ca China să adere la viitoarele negocieri de dezarmare nucleară.
„Orice acord pe care îl încheiem cu rușii trebuie să fie formulat și formatat în așa fel încât să ne permită extinderea acestui aranjament la chinezi, atunci când vor veni la masa negocierilor”, a explicat Billingslea.
Statele Unite au insistat de la începutul negocierilor ca Beijingul să adere la discuții, subliniind că arsenalul chinez se dezvoltă cu viteză mare.
Dar Beijingul, care consideră că arsenalul său este încă mult inferior celor de la Moscova și Washington, refuză să participe la negocieri tripartite.
Rusia și Statele Unite dețin împreună mai mult de 90% din armele nucleare ale lumii, potrivit ultimului raport al Institutului Internațional de Cercetare a Păcii din Stockholm (Sipri).
Washingtonul are aproximativ 5.800 de focoase nucleare în 2020 și Moscova are 6.375, comparativ cu 320 pentru Beijing, 290 pentru Paris și 215 pentru Londra, potrivit institutului suedez.
New Start este ultimul acord nuclear încă în vigoare după ce președintele SUA, Donald Trump, a renunțat la trei acorduri: cel privind energia nucleară iraniană, tratatul INF privind rachetele terestre cu rază medie ce acțiune și tratatul Open Skies care avea ca scop verificarea verificarea mișcărilor militare și măsurilor de limitare a armelor din țările semnatare.