Criza imobiliară se adâncește. Costurile de credit se ridică la cel mai înalt nivel. Nesiguranța crește precauția

Criza imobiliară se adâncește. Costurile de credit se ridică la cel mai înalt nivel. Nesiguranța crește precauția Sursă foto: Dreamstime.com

Criza imobiliară se adâncește. Proprietarii, afectați deja de creșterea costurilor de finanțare și scăderea valorizărilor, au parte de noi lovituri. Costurile de credit se situează la cel mai înalt nivel, iar băncile reduc expunerea în această industrie. Piețele imobiliare sunt aproape înghețate și nesiguranța ducând la precauție.

Criza imobiliară din Europa se adâncește. Companiile din acest sector au obligațiuni de aproximativ 165 miliarde de dolari ce ajung la maturitate până în 2026. În acest timp, băncile reduc expunerea la indus­trie, iar costurile de credit se situează la cel mai ridicat nivel de la criza financiară. Se preconizează că costurile de finanțare ar urma să crească și mai mult, astfel că unele firme riscă să fie retrogradate la statutul junk.

Acestea nu sunt singurele probleme pe plan imobiliar. Valorile birourilor din Londra până în Berlin s-au prăbușit, sectorul pro­prietății devenind astfel cel mai puţin popular în rândul managerilor de fonduri pentru a treia lună consecu­tiv, relevă un sondaj realizat de Bank of America Corp, potrivit Bloomberg.

Mulți proprietari europeni, copleșiți de datorii, vor fi nevoiți să vândă din active, să reducă dividende și emisiuni de drepturi în încercarea de a poziţiona firmele pentru un viitor mai turbulent.

Ne puteți urmări și pe Google News

Criza imobiliară se adâncește. Nesiguranța actuală îi face pe investitori să fie precauți

Cumpărătorii cer randamente mai mari pentru a compensa riscul creșterii dobânzii și plecării chiriașilor, iar piața imobiliară este aproape înghețată. Aaron Guy, analist în cadrul Citigroup, susține că situația ar putea să se agraveze și valorile segmentului imobiliar comercial să scadă cu până la 40%.

Nesiguranța din domeniul imobiliar îi face pe managerii de active să fie mai precauți.

„Stăm departe de sector. Es­ti­măm că există în continuare riscuri care vor sta în calea unei perfor­manţe solide a acţiunilor companiilor imobiliare şidezvoltatorilor europeni în lunile următoare”, spune Lucas Maruri, fund manager la MAPFRE Asset Management.

Într-o perioadă relativ scurtă, prețurile pentru locuințe au scăzut, iar trendul descendent ar putea să se menține în cazul în care scumpirea creditelor ipotecare va continua să reducă cererea. În același timp, piețele imobiliare comerciale rămân pe scădere din cauza condițiilor mai dure de finan­țare, perspectivei economice nesigu­re și unei cereri postpandemice mai fragile.

Potrivit unui raport al Băncii Centrale Europene, criza imobiliară ar putea testa reziliența fondurilor de investiții. „Corecţia de pe pieţele imobiliare ar putea deveni dezordonată în cazul unor surprize macrofinanciare negative”, se mai arată în raportul respectiv.