Criza imobiliară își arată colții. Dobânzile mari la credite prăbușesc prețurile proprietăților
- Ionel Sclavone
- 12 mai 2023, 07:03
Criza imobiliară își arată colții și lovește din plin. Dobânzile în creștere, la creditele bancare, au drept consecință prăbușirea prețurilor pe piață. Persoanele interesate să achizționeze o locuință evită să-și asume responsabilitatea unui împrumut ipotecar, așteptând ca situația să se clarifice și piața să se echilibreze. Pe de altă parte, dezvoltatorii doresc să-și recupereze investițiile, iar în lipsa unor cumpărători sunt nevoiți să reducă prețurile.
Dobânzile din ce în ce mai mari, la creditele ipotecare, i-au făcut pe reprezentanții fondurilor de investiții să parieze contra sectorului imobiliar suedez. Investitorii estimează că ratele mai mari îi vor îndepărta pe cumpărători și va provoca o cădere a prețurilor. Iar acest lucru va expune vulnerabilitatea pieţei la înăsprirea creditării bancare, fapt ce va duce la o criză, după cum relatează Financial Times.
La începutul săptămânii, agenția de rating S&P şi-a semnalat îngrijorarea cu privire la perspectivele SBB, unul dintre cei mai mari jucători de pe piaţa imobiliară. SBB trebuie să-şi refinanţeze datoriile, pe termen scurt, care ajung la scadenţă în anul următor. Iar perspectivele nu sunt deloc îmbucurătoare.
În aceste condiții, S&P a redus ratingul SBB la categoria „junk” şi a atras atenţia asupra gradului ridicat de îndatorare şi a restrângerii lichidităţii de pe piaţă. La rândul lor, investitorii se tem că demersul S&P va da un semnal prost pentru industria care se luptă cu impactul creşterii ratelor dobânzilor.
De mulți ani, companiile de pe piața imobiliară au profitat de creşterea valorii proprietăţilor şi de ratele scăzute ale dobânzilor pentru a se îndatora. Acum, multe vor trebui să găsească soluții pentru a-și refinanța împrumuturile. Iar momentul este prost având în vedere că ratele dobânzilor ating cele mai ridicate niveluri de dinainte de criza financiară din 2008.
Piața suedeză atrage atenția analiștilor
În prezent, analiștii privesc la ceea ce se întâmplă pe piața din Suedia din cauza dependenţei industriei de datoriile pe termen scurt. Poziţiile scurte ale fondurilor speculative în sectorul imobiliar suedez au crescut vertiginos în acest an, atingând cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu, potrivit furnizorului de date Breakout Point. Charles Boissier, şeful departamentului imobiliar european la UBS research, a subliniat că „sectorul a crescut destul de agresiv în ultimii 10-15 ani, nu doar în Suedia, ci şi în Germania şi alte ţări”.
Este de așteptat ca randamentele imobiliare - care evoluează invers în raport cu prețurile - să crească pe măsură ce ratele şi costul datoriei va crește. Pe baza costului actual al datoriilor disponibile pe piaţă, randamentele pentru birourile „prime” din Stockholm ar putea creşte în acest an la 4,7%, de la 3,5%, a declarat Mark Unsworth, şeful departamentului de economie imobiliară de la Oxford Economics. Acest lucru va implica o scădere a preţurilor cu 25%.
Datele Bloomberg sugerează că o parte în valoare de aproximativ 40 de miliarde de dolari din datoria combinată a grupurilor imobiliare suedeze sub formă de obligaţiuni va ajunge la scadenţă în următorii cinci ani. Valoarea de 10 miliarde de dolari este scandentă în 2023. De asemenea, aproximativ 70% din emisiunile de obligaţiuni imobiliare suedeze sunt cu rată variabilă, comparativ cu doar 2% în zona euro.
„Toate acestea împreună fac ca proprietăţile suedeze şi companiile imobiliare suedeze să fie deosebit de vulnerabile la creşterea ratelor dobânzilor”, a declarat McMorrow de la Capital Economics, chiar dacă perspectivele economiei suedeze „nu par drastic mai rele decât cele ale vecinilor săi din Scandinavia sau din zona euro”, după cum relatează ZF.