Piața imobiliară s-a prăbușit, în România. Cea mai mare cădere este la Cluj

Piața imobiliară s-a prăbușit, în România. Cea mai mare cădere este la ClujSursa foto; Arhiva EVZ

Criza economică și-a pus amprenta și asupra construcțiilor de locuințe noi. În București, în anul 2022, au fost construite mai puține locuințe, în comparație cu anul 2021. Numărul de contracte de vânzare cumpărare a scăzut, de asemenea, cu un procent important.

La nivelul municipiului București, în 2022 au fost construite 21.328 de unități locative noi, cu trei la sută față de 2021.

De asemenea, la nivel național au fost edificate 73.332 de noi case și apartamente, în creștere ușoară, cu trei la sută, față de perioada comparată.

Colliers România, o companie lider în domeniul serviciilor profesionale diversificate și al managementului investițiilor, a făcut o analiză a crizei care afectează fenomenul imobiliar.

Potrivit acesteia, Bucureștiul nu a fost singura zonă în care s-au construit mai puţine locuinţe anul trecut, o scădere importantă fiind şi în zona de vest a țării, unde livrările au scăzut cu 11%.

”E clar că oferta se ajustează ca răspuns la scăderea cererii, iar piaţa se îndreaptă spre un nou echilibru, după ultimii doi ani de recorduri. În continuare, scăderea cererii, creşterea dobânzilor, inflaţia care diminuează puterea de cumpărare, dar şi creşterea costurilor de construcţie se adaugă la incertitudinile care afectează perspectivele pieţei rezidenţiale pe termen scurt”, a explicat Gabriel Blăniţă, de la Colliers România.

La Cluj, piața imobiliară a scăzut cu o treime

Analiza arată că există o criză imobiliară și la nivelul tranzacțiilor nou încheiate, pentru achiziția unui imobil.

În  București s-au tranzacţionat cu 22% mai puţine apartamente, în timp ce alte mari orașe din România, cifrele arată și mai rău.

La Iași, scăderea a fost de 26%, în Timişoara - 25%, iar în Cluj Napoca de 36%, ceea ce înseamnă că domeniul imobiliar a intrat în criză ca urmare a lipsei cererii.

A scăzut mult și numărul de credite imobiiare

Acest motiv este pus pe și pe seama înăspririi condițiilor de acordare a unui credit imobiliar de către bănci.

În primul trimestru al anului 2023, scăderea este una accentuată, fiind acordate cu 28 la sută mai puține credite imobiliare, față de primul trimestru al anului 2022.

De asemenea, ratele pentru un credit imobiliar, care au crescut foarte mult, fac un astfel de instrument bancar, complet neatractiv.

”Perspectivele dobânzilor pentru restul anului nu aduc prea multe veşti bune pentru cumpărătorii cu credit, astfel ca cel mai probabil orizont de timp în care ne putem aştepta la o relaxare mai consistentă ar fi în prima parte a anului următor”, se mai arată în analiza întocmită de Colliers, citată de Agerpres.