Suedia nu va iniția un vot cu privire la aderarea României la Schengen. Totul depinde de Austria

Suedia nu va iniția un vot cu privire la aderarea României la Schengen. Totul depinde de AustriaSursa foto: Arhiva EVZ

Suedia a preluat președinția rotativă a Uniunii Europene și a anunțat că nu va iniția un nou vot pentru aderarea României la Schengen. Deși nu se opune intrării țării noastre în spațiul de liberă circulație, nu va face niciun demers până când nu se va ajunge la un consens între toate statele membre.

Suedia nu va iniția un nou vot, în Consiliul Uninunii Europene, pentru aderarea României și Bulgariei la Schengen, până când nu se va ajunge la un acord cu țările care s-au opus intrării celor două state în spațiul de liberă circulație.

Doar consultări

Suedia a preluat, de la 1 ianuarie, președinția rotativă a Uniunii Europene. Lars Danielsson, reprezentantul permanent al țării la UE a declarat că Suedia nu s-a opus niciodată aderării României și Bulgariei la Schengen și ca va organiza o serie de consultări pentru a decide care sunt pașii de urmat în cadrul acestui proces.

„Aceaste consultări vor include discuții cu reprezetanții României și Bulgariei, precum și cu cei din țările care au susținut că au o problemă legat de acest proces. De asemenea, menționăm că unele dintre motivele invocate la Consiliul de Justiție și Afaceri Interne (JAI) din decembrie nu sunt direct legate de probleme europene sau de cele care țin de prerogativele președinției”, a spus Lars Danielsson, reprezentantul permanent al Suediei la UE, potrivit Novinite.

Niciun termen clar

Suedia a mai anunțat că nu poate avansa un termen clar cu privire la aderarea României la Schengen. „Am început deja consultările bilaterale cu părțile afectate. Nu pot spune acum când va fi repusă problema pe ordinea de zi a Consiliului de Justiție și Afaceri Interne. În opinia noastră, cu cât mai repede, cu atât mai bine.

Dar nu are niciun rost să punem această chestiune pe ordinea de zi până când nu este clar că există o șansă rezonabilă de a obține aprobarea în Consiliu. Vom încerca să facem acest lucru în timpul președinției suedeze, dar nu pot garanta că se va întâmpla. Nu depinde în primul rând de noi, ci de părțile implicate“ a mai spus Lars Danielsson.

Pretextul migranților

În decembrie anul trecut, Austria și Olanda au blocat aderarea României și Bulgariei la Spațiul Schengen. Motivul invocat de Austria a fost cel al migrației. Cancelarul Karl Nehammer a declarat că un număr foarte mare de migranți au fost depistați pe teritoriul Austriei și că acest lucru arată că granițele sunt vulnerabile. Statisticile oficiale ale UE arată însă că aceștia nu ajung în țara vecină din România.

Ne puteți urmări și pe Google News