Criza din Sudan: cum este alimentat conflictul de interesele concurente ale actorilor regionali

Criza din Sudan: cum este alimentat conflictul de interesele concurente ale actorilor regionali Sursa: https://www.npr.org/2023/04/22/1171449274/sudan

Criza din Sudan este o situație complexă, alimentată de interesele concurente ale actorilor regionali. Sudanul s-a confruntat cu multiple provocări de la obținerea independenței în 1956, inclusiv război civil, crize economice și instabilitate politică.

Cu toate acestea, criza actuală a început în 2019, după răsturnarea dictatorului de lungă durată Omar al-Bashir. Armata a preluat conducerea guvernului, iar protestele au izbucnit în întreaga țară. Protestatarii au cerut un guvern condus de civili, dar junta militară a refuzat, ceea ce a dus la un impas care continuă până în prezent.

Situația din Sudan este complicată și mai mult de implicarea diverșilor actori regionali care au interese concurente în această țară. Printre acești actori se numără Egiptul, Etiopia, Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite (EAU). Fiecare dintre aceste țări are o agendă diferită, iar implicarea lor a exacerbat situația din Sudan.

Egiptul a fost deosebit de activ în Sudan de la răsturnarea lui al-Bashir. Această țară consideră Sudanul ca fiind o zonă tampon critică împotriva rivalului său de moarte, Etiopia, cu care are o dispută de lungă durată privind drepturile asupra apei râului Nil. Egiptul a fost acuzat că susține junta militară și că subminează tranziția către un guvern condus de civili în Sudan. De asemenea, țara a fost acuzată că a furnizat arme și sprijin financiar diferitelor grupuri armate din regiunea Darfur din vestul Sudanului.

Ne puteți urmări și pe Google News

Etiopia, pe de altă parte, a fost acuzată că susține diverse grupuri rebele din Sudan, în special în regiunile Nilul Albastru și Kordofanul de Sud, unde există o populație semnificativă de etnici etiopieni. Implicarea Etiopiei a exacerbat tensiunile dintre cele două țări și a contribuit la conflictul actual din Sudan.

Care sunt cauzele marilor probleme din  Sudan

Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite au fost, de asemenea, implicate în Sudan, în principal din dorința lor de a contracara influența Qatarului și a Turciei în regiune. Cele două țări au oferit sprijin financiar juntei militare și diverselor grupuri armate din Sudan, exacerbând conflictul și subminând tranziția către un guvern condus de civili.

Comunitatea internațională a încercat să medieze conflictul din Sudan, dar progresele au fost lente. Uniunea Africană (UA) a fost principalul mediator, dar eforturile sale au fost îngreunate de implicarea unor actori regionali cu interese concurente. Organizația Națiunilor Unite (ONU) și Uniunea Europeană (UE) au fost, de asemenea, implicate, dar eforturile lor au fost limitate din cauza lipsei de consens în rândul comunității internaționale.

Pentru a rezolva criza din Sudan, trebuie abordată implicarea actorilor regionali. UA și alte organizații internaționale trebuie să se angajeze cu acești actori pentru a găsi o soluție care să răspundă preocupărilor lor, promovând în același timp stabilitatea și democrația în Sudan. De asemenea, este esențial să se abordeze problemele economice și sociale care stau la baza crizei din Sudan, cum ar fi sărăcia, corupția și marginalizarea anumitor grupuri.

În concluzie, criza din Sudan este o situație complexă care a fost alimentată de implicarea diferiților actori regionali cu interese concurente. Pentru a rezolva conflictul, comunitatea internațională trebuie să abordeze problemele economice și sociale care stau la baza acestuia, angajându-se în același timp cu acești actori pentru a găsi o soluție care să promoveze stabilitatea și democrația în Sudan. Situația din Sudan este dificilă, dar cu o abordare corectă și cu sprijin internațional, aceasta poate fi rezolvată.

sursa: /arabcenterdc.org