MAE, despre situația românilor evacuați de urgență din Sudan. Războiul face dezastru în țara africană

MAE, despre situația românilor evacuați de urgență din Sudan. Războiul face dezastru în țara africană Sursa: https://www.npr.org/2023/04/22/1171449274/sudan

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează că, în urma continuării demersurilor task force-ului interinstituțional convocat de ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu la data de 16 aprilie 2023, alți doi cetățeni români au părăsit teritoriul Sudanului în cursul zilei de 24 aprilie 2023 cu un zbor de evacuare organizat de către autoritățile suedeze, până în Djibouti.

MAE, prin misiunile diplomatice și consulare române implicate, a eliberat documente de călătorie pentru cetățenii români în cauză, care nu mai dețineau documente valabile, și a organizat, în cooperare cu autoritățile suedeze, procedurile de evacuare din Sudan în Djibouti a cetățenilor români.

De asemenea, MAE informează despre situația unui cetățean român care s-a deplasat pe cont propriu din Sudan în Egipt și a solicitat asistență consulară Ambasadei României la Cairo. Reprezentanții misiunii diplomatice au menținut legătura cu persoana în cauză și au sprijinit facilitarea accesului pe teritoriul egiptean.

Românii, evacuați cu sprijinul autorităților franceze, respectiv suedeze

Demersurile de identificare a unor mijloace de transport din Djibouti până la destinația finală pentru cetățenii români și membrii acestora de familie au continuat, inclusiv pe lângă autoritățile altor state membre UE care vor prelua cetățeni UE evacuați, aflați în prezent în Djibouti, transmite Ministerul Afacerilor Externe.

Ne puteți urmări și pe Google News

Astfel, ca urmare a demersurilor ambasadelor României la Atena și la Addis Abeba, opt cetățeni români și un cetățean sudanez, membru de familie, care fuseseră anterior evacuați din Sudan în Djibouti (cu sprijinul autorităților franceze, respectiv suedeze) au părăsit acest stat, la data de 25 aprilie 2023, cu un zbor militar organizat de autoritățile elene cu destinația Atena. MAE acordă sprijinul necesar pentru repatrierea ulterioară în România, prin achiziționarea biletelor de călătorie din Atena spre țară și îndeplinirea tuturor formalităților de tranzit.

MAE folosește acest prilej pentru a adresa mulțumiri deosebite atât autorităților suedeze și elene, cât și celorlalte autorități străine și române pentru sprijinul oferit pentru evacuarea în siguranță a cetățenilor români și a membrilor acestora de familie din Sudan.

În Sudan se mai află 11 cetățeni români și 4 membri de familie

De asemenea, ambasadele României la Addis Abeba și Cairo mențin în atenție situația altor 14 cetățeni români şi 2 membri de familie, cetățeni sudanezi, și îi sprijină să părăsească pe cale rutieră teritoriul Sudanului și să intre în Republica Arabă Egipt. Misiunile diplomatice române din Addis Abeba și Cairo au menținut și mențin legătura cu cetățenii români menționați pentru eliberarea documentelor de călătorie necesare, facilitarea accesului pe teritoriul egiptean și repatrierea în România.

La acest moment, potrivit datelor deținute de Ambasada României la Addis Abeba, în Sudan se mai află 11 cetățeni români și 4 membri de familie (cetățeni sudanezi și egipteni), care au solicitat sprijin în vederea evacuării.

Task force-ul interinstituțional își continuă activitatea în regim 24h/7zile, monitorizează evoluțiile din Sudan și menține legătura cu cetățenii români aflați încă în Sudan, precum și cu celelalte state membre UE și partenere, în vederea evacuării cetățenilor români și a membrilor de familie ai acestora care și-au exprimat dorința de a fi evacuați.

MAE: românii care se află pe teritoriul Sudanului să se adreseze urgent Ambasadei României la Addis Abeba

MAE reamintește că, având în vedere deteriorarea situației de securitate, începând cu data 17 aprilie 2023 a fost ridicată alerta de călătorie pentru Sudan la nivelul 8 din 9 (Manifestați atenție deosebită –mae.ro/travel-alerts/2924) și recomandă tuturor cetățenilor români care se mai află pe teritoriul Sudanului să părăsească imediat această țară.

MAE reiterează recomandarea fermă adresată tuturor cetățenilor români care se află pe teritoriul Sudanului să se adreseze urgent Ambasadei României la Addis Abeba şi să comunice coordonatele proprii, dacă nu au făcut-o deja, pentru a putea fi contactați în caz de necesitate. Cetățenii români pot solicita asistență consulară la numărul de telefon al Ambasadei României la Addis Abeba +251 116 622 675, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență. De asemenea, cetățenii români au la dispoziție și numărul de telefon de urgență al misiunii diplomatice +251 935 350 059, se arată în comunicatul MAE.