Egiptul cere Marii Britanii să repatrieze unul dintre cele mai importante artefacte ale țării

Egiptul cere Marii Britanii să repatrieze unul dintre cele mai importante artefacte ale țării Sursa foto: Wikipedia

Dezbaterea privind artefactele a fost o provocare pentru muzeele din Europa și Statele Unite ale Americii. Inscripțiile de pe Piatra din Rosetta au ajutat la descifrarea hieroglifelor egiptene antice după ce a fost furată din Egipt, de către britanici, în 1801.

Cererea Egiptului

În timp ce cel mai mare muzeu al Marii Britanii aniversează 200 de ani de la descifrarea hieroglifelor, mii de egipteni cer ca piatra să revină în țara lor. „ Piatra aflată la un muzeu din Marea Britanie reprezintă un simbol al violenței culturale occidentale împotriva Egiptului”, a declarat Monica Hanna, decanul Academiei Arabe pentru Știință, Tehnologie și Transport Maritim.

După ocuparea militară a Egiptului de către Napoleon Bonaparte, oamenii de știință francezi au descoperit piatra în 1799, în orașul Rashid, cunoscut de francezi sub numele de Rosetta. Când forțele britanice i-au învins pe francezi în Egipt, piatra și alte artefacte au fost luate de britanici în urma unui acord de capitulare din 1801. De atunci, piatra s-a aflat în British Museum.

O petiție făcută de Monica Hanna susține că piatra a fost confiscată ilegal și constituie o „pradă de război”. Afirmația este reluată într-o petiție aproape identică a lui Zahi Hawass, fostul ministru egiptean, care susține că Egiptul nu a avut niciun cuvânt de spus în acordul din 1801.

Ne puteți urmări și pe Google News

British Museum respinge acest lucru. Într-o declarație, muzeul a spus că tratatul din 1801 include semnătura unui reprezentant al Egiptului. Acesta era un amiral otoman care a luptat alături de britanici împotriva francezilor. Muzeul a mai spus că guvernul egiptean nu a depus o cerere de returnare a artefactului. A adăugat că există 28 de copii cunoscute ale aceluiași decret gravat și 21 dintre ele au rămas în Egipt.

Returnarea artefactelor

A devenit din ce în ce mai obișnuit ca muzeele și colecționarii să returneze artefactele țării de origine. De cele mai multe ori este rezultatul unei hotărâri judecătorești, în timp ce unele cazuri sunt voluntare, simbolizând un act de ispășire a greșelilor istorice. Muzeul Metropolitan din New York a returnat Egiptului 16 artefacte în septembrie, după ce o anchetă din SUA a concluzionat că acestea au fost traficate ilegal.

British Museum a recunoscut că i-au fost făcute mai multe cereri de repatriere din diferite țări pentru artefacte, însă nu a confirmat dacă a repatriat vreodată un artefact din colecția sa. Pentru Hanna, dreptul egiptenilor de a-și accesa propria istorie ar trebui să rămână prioritară. „Câți egipteni pot călători la Londra sau la New York?”

Hawass și Hanna au spus că nu își pun speranțe în guvernul britanic privind repatrierea artefactului. „Piatra Rosetta este icoana identității egiptene”, a spus Hawass. „Voi folosi mass-media și intelectualii pentru a demonstra muzeului că nu au niciun drept asupra artefactului”, a spus acesta, potrivit Associated Press.