Criză alimentară în Marea Britanie. Sunt oameni nevoiți să „sară” peste unele mese. Probleme în toată Europa
- Simona Suciu
- 18 mai 2022, 11:12
Cetățenii britanici sunt îngrijorați că nu vor mai putea să își acopere cheltuielile în următoarele luni, după cum arată un sondaj realizat recent. Unii dintre ei încearcă să facă economii sărind peste unele mese. O criză alimentară se anunță în toată Europa.
Patru din cinci britanici sunt îngrijoraţi de creşterea prețurile la alimente și energie, dar şi de capacitatea lor de a-şi permite asigurarea nevoilor de bază, în următoarele luni. Mulți dintre ei au recunoscut că au sărit peste unele mese ca să mai reducă din cheltuielile zilnice.
Un sondaj realizat de Ipsos şi Sky News, arată că 89% dintre respondenţi au spus că sunt îngrijoraţi de modul în care criza costului vieţii va afecta ţara în următoarele şase luni, în timp ce 83% au spus că sunt îngrijoraţi de circumstanţele lor personale. Cei care au cele mai mari probleme sunt britanicii care câștigă sub 20.000 de lire sterline pe an, transmite CNBC.
Potrivit sursei citate, un important furnizor de catering britanic a declarat separat, marţi, că şcolile se confruntă acum cu ”decizii dificile” cu privire la reducerea dimensiunii meselor servite sau la utilizarea ingredientelor de calitate inferioară pe fondul creşterii preţurilor.
Inflație și dobânzi mai mari
Guvernatorul Băncii Angliei, Andrew Bailey, a declarat luni că creşterea preţurilor şi problemele legate de deficitul de alimente din cauza războiului din Ucraina sunt o adevărată îngrijorare pentru Marea Britanie şi multe alte părţi ale lumii.
„Există multă incertitudine în legătură cu această situaţie. Îmi pare rău că am fost apocaliptic pentru un moment, dar aceasta este o preocupare majoră”, a spus Bailey Comisiei pentru Finanţe din Camera Comunelor.
Inflaţia britanică a atins 5,9% în aprilie, cel mai ridicat nivel din decembrie 2011, potrivit firmei de cercetare a pieţei Kantar. În plus rata dobânzii de politică monetară a fost mărită de patru ori din decembrie 2021 și până acum. Se estimează că inflația ar putea ajunge la 10% până la finele anului.
Criză alimentară de proporții
Războiul din Ucraina a împins Europa spre o criză alimentară de proporții, țara fiind unul dintre cei mai mai exportatori de cereale și uleiuri. Indonezia a impus restricții la exportul de ulei de palmier pentru a proteja piața internă.
India, Serbia și Ungaria au interzis exporturile de cereale, iar Bulgaria le-a redus pentru a face stocuri pentru piața internă. Tot din cauza războiului, dar și a pandemiei sunt probleme uriașe în lanțurile de aprovizionare, iar prețurile la cereale au explodat.
„Nu am văzut niciodată aşa ceva. Avem Covid, avem un război, avem politica Chinei Covid-zero – care a făcut transportul aproape imposibil – şi avem schimbări climatice. Toate acestea s-au agravat, sincer, într-un sistem global de lanţ de aprovizionare nefuncţional”, a declarat John Rich, preşedinte executiv al MHP şi veteran al industriei.
Statele Unite şi Uniunea Europeană au declarat în weekend că analizează cum să îmbunătăţească lanţurile de aprovizionare cu alimente şi să ocolească restricţiile la export.