Criză economică în 2022. 77% dintre români se pregătesc pentru vremuri grele. Populația nu are încredere în niciun lider politic. SONDAJ

Criză economică în 2022. 77% dintre români se pregătesc pentru vremuri grele. Populația nu are încredere în niciun lider politic. SONDAJ Economie. Sursa foto: Dreamstime

77% dintre români sunt de părere că țara noastră se va confrunta cu o criză economică în anul 2022, declanșată de războiul din Ucraina și creșterea prețurilor la energie, arată un nou sondaj realizat de Avangarde în perioada 11 – 16 aprilie, prin metoda interviului telefonic, pe un eșantion de 850 de subiecți, având o marjă de eroare de 3,2%. De remarcat este că dintre liderii politici actuali, cetățenii nu au încredere în niciunul pentru gestionarea unei situații economice precare.

77% dintre români sunt se părere că România se va confrunta în anul curent cu o criză economică, declanșară, în principiu, de războiul din Ucraina și creșterea prețurilor la energie, dar și de efectele pandemiei de coronavirus asupra lanțurilor de aprovizionare la nivel mondial.

17% dintre respondenții la sondajul Avangarde nu pot aprecia, însă, dacă țara noastră se va confrunta cu o criză economică în acest an sau nu, în timp ce doar 3% consideră că nu este cazul să devină realitate un astfel de scenariu.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ce spun românii despre declanșarea unei crize economice

28% dintre cetățeni văd războiul declanșat de Rusia în Ucraina principala cauză care destabilizează economiile și va conduce la o criză economică în țara noastră.

Un al doilea factor care ar încuraja situația economică precară ar fi, în opinia a 23% dintre respondenții la sondaj, majorările de prețuri la energie. 21% dintre români cred că efectele pandemiei asupra lanțurilor de aprovizionare la nivel mondial reprezintă și ele o cauză a unei ulterioare crize economice.

În ceea ce privește gestionarea unei astfel de situații naționale, românii nu au încredere în niciun politician. 38% dintre respondenții sondajului Avangarde sunt de părere că niciun lider politic nu e pregătit pentru a face față provocărilor unei situații economice destabilizate, în timp ce 30% nu au știut sau au refuzat să răspundă la întrebare.

Dintre persoanele care au optat, totuși, pentru un guvernant în care ar avea încredere să gestioneze o criză economică, 14% îl susțin pe premierul Nicolae Ciucă, în timp ce 13% țin cu președintele social-democraților, Marcel Ciolacu.

Majoritatea respondenților la sondaj sunt de părere că președintele Klaus Iohannis se va implica în gestionarea unei eventuale crize economice în România. 31% dintre persoanele care au dat curs întrebărilor Avangarde nu au putut aprecia nivelul de implicare al șefului statului în astfel de circumstanțe, în timp ce 30% au susținut că liderul de stat nu se va implica într-o eventuală criză economică.

Creșterea prețurilor îngrijorează populația

Chestionați în legătură cu cele mai mari probleme economice cu care se confruntă românii în prezent, cei mai mulți respondenți la sondajul comandat de G4Media au pus în lumină importanța majorării prețurilor la diverse servicii sau produse. 71% dintre persoanele care au dat curs sondajului au arătat că aceasta ar fi cea mai mare problemă economică în momentul actual.

A doua cea mai mare problemă economică ar fi creșterea ratelor bancare, potrivit a 8% dintre români.

Cum a evoluat consumul de carburanți după scumpiri

În altă ordine de idei, trebuie precizat că scumpirile la carburanți nu au condus la reducerea consumului în rândul cetățenilor. Potrivit sondajului citat, 21% dintre respondenți au susținut că circulă în prezent la fel de mult cu autovehiculul pe care îl dețin față de perioada în care carburanții erau mai ieftini.

De asemenea, 21% dintre subiecți nu au știut sau au refuzat să răspundă la întrebare.

20% dintre respondenți, însă, au arătat că și-au redus consumul de motorină sau benzină după majorările de prețuri.