Specialiști din economie avertizează. Urmează cea mai grea criză din ultimii 30 de ani. Toţi românii vor fi afectaţi

Specialiști din economie avertizează. Urmează cea mai grea criză din ultimii 30 de ani. Toţi românii vor fi afectaţiDobândă. Sursa foto: arhiva EVZ

Specialiștii în economie nu vin cu vești prea bune pentru români. Cristian Socol susține că țara noastră a intrat deja în recesiune tehnică și este necesar adoptarea unor măsuri urgente. Dacă autoritățile nu rezolvă problema cât mai curând posibil, vom trece prin cea mai mare criză economică din ultimii 30 de ani.

Cristian Socol, economist, a anunțat miercuri că România a intrat în recesiune tehnică. Autoritățile trebuie să ia urgent măsuri pentru a reglementa prețul la energie și gaze, în caz contrar riscăm să trecem prin cea mai mare criză economică din ultimii 30 de ani.

Specialistul economic susține că anul 2021 a adus o decelerare puternică în România începând cu trimetrul trei. Realitatea economică indică fenomene îngrijorătoare susține Cristian Socol, punând accent pe explozia prețului la energie electrică și gaze.

”România a intrat în recesiune tehnică în ultimul semestru al anului trecut. Dacă nu se iau măsuri radicale urgente privind intervenţia publică / reglementarea preţurilor la energie şi gaze naturale pe durată limitată, după aprilie 2022, România va resimţi cea mai mare criză economică şi socială din ultimii 30 ani.

Ieri, Institutul Naţional de Statistică a publicat date privind evoluţia PIB în trimestrul 4 din 2021. În ciuda declaraţiilor de basm, economia României a suferit o cădere puternică în semestrul 2 din anul trecut. Creşterea economică cu două cifre a fost un balon de săpun care s-a spart, lovindu-se de realitatea economică crudă.

România a decelerat puternic din punct de vedere economic în trimestrul 3 şi şi-a accentuat căderea în trimestrul 4 din 2021. INS indică un plus de 0,1% in trim 3 2021 (în marja de eroare) şi o cădere de 0,5 % în trim 4 din 2021. O încetinire atât de abruptă – de la 13,4% la 2,7% nu a avut România decât în ​​​​perioadele de criză economică majoră (a se vedea trimestrul 2 faţă de trimestrul 1 din anul 2020 – intrarea în pandemie / carantină).

Ultimele trei trimestre mi-au dat dreptate. Realitatea economică şi socială indică fenomene îngrijorătoare. Explozia preţurilor la energie şi gaze naturale a apărut în principal din cauza Liberalizării iraţionale. Să implementezi un astfel de proces pe pieţe neconcurenţiale, imature şi cu înţelegeri de tip duopol/oligopol cooperant, pe o bursă nereglementată corect (cu marea majoritate a tranzacţiilor pe termene foarte scurte, speculative, invers faţă de ceea ce se întâmplă în ţările dezvoltate), nu poate conduce decât la un eşec major al pieţei. Este ceea ce vedem astăzi”, scrie Cristian Socol, pentru Adevărul.

Economia României este în pericol din cauza prețului ridicat la energie

Economistul susține că de vină pentru această recesiune tehnică este majorarea prețului la energie și gaze. România riscă să treacă prin cea mai mare criză economică din ultimii 30 de ani dacă nu se iau măsuri urgente.

Şocul creşterii preţurilor la energie şi gaze naturale este atât de puternic încât va provoca o recesiune mai puternică decât cea trăită de România în perioadele de criză 1997-1999, 2009-2011 şi 2020. Este mai puternic decât orice şoc de natură financiară. În România, crizele financiare nu lovesc puternic şi direct toate companiile şi toată populaţia, financializarea şi gradul de intermediere financiară fiind reduse, adâncimea crizei fiind limitată. În schimb, şocul cauzat de preţurile energiei şi gazelor naturale loveşte direct şi puternic până la nivelul celor mai mici companii şi a celor mai sărace gospodării din România. Loveşte la fundaţie, rupe pânza de păianjen economică şi distruge plasa de siguranţă socială.

Şocul creşterii preţurilor la energie va lovi mai puternic decât şocul cauzat de virusul pandemic. Dacă în cazul virusului, există un compromis între agresivitate şi contagiune, în cazul exploziei preţurilor la energie vorbim de amândouă procesele – este şi agresiv şi provoacă şi contagiune ridicată. Prezentul îl trăim şi observăm cu toţii. Insolvenţe, falimente, restrângerea activităţii, căderea consumului şi a investiţiilor, concedieri. Explozia inflaţiei (cauza fiind dată în proporţie de 80% de creştere a preţurilor la energie şi gaze) a devenit deja un şoc persistent, ce afectează puterea de cumpărare. Tensiunile sociale se acumulează”, a mai adăugat specialistul economic.

Ne puteți urmări și pe Google News