Cristian Preda, cenzorul lucrărilor de doctorat plagiate, tace mâlc în cazul elevului său

Cristian Preda, cenzorul lucrărilor de doctorat plagiate, tace mâlc în cazul elevului său

Plagiatul lucrărilor de doctorat reprezintă un fenomen în România. Un doctorand al profesorului Cristian Preda - recunoscut, alături de Emilia Șercan, pentru luările sale de poziție de înfierare a plagiatelor - este implicat într-un astfel de caz. Coordonatorul lucrării nu manifestă aceeași virulență în cazul elevului său, la fel ca în cazul altor plagiate din spațiul public.

Fostul europarlamentar Cristian Preda este decanul Facultății de Științe Politice din cadrul Universității din București. El este cunoscut pentru pozițiile sale progresiste, dar și ca unul dintre liderii noii formațiuni politice progresiste REPER condusă de fostul comisar european pentru Agricultură, Dacian Cioloș.

Cristian Preda admite că nu a recunoscut plagiatul

De curând, Cristian Preda a participat la o școală de vară a REPER. Acesta a fost nevoit să explice ultima decizie luată de Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU), decizie care îl privește direct întrucât unul dintre studenții doctoranzi pe care îi coordonează și-a plagiat lucrarea.

Conform unor surse din cadrul Universității din București, profesorul Preda ar fi recunoscut în cercurile de apropriați  că „nu a avut cum să-și dea seama” de plagiatul elevului său.

În mai multe cazuri Cristian Preda, alături de Emilia Șercan au transmis în mod explicit Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU) că profesorii îndrumători sunt obligați să recunoască erorile legate de plagiat din tezele doctoranzilor lor. Preda a afirmat că în cazul în care o comisie de etică sau CNATDCU invalidează o teză de doctorat, profesorul îndrumător „nu mai are ce să caute 5 ani în universitate”, potrivit România TV.

O carieră politică legată de PDL și Dacian Cioloș

Cristian Preda a fost Secretar de stat pentru Francofonie în cadrul Ministerului Afacerilor Externe (MAE) și consilier prezidențial pentru educație și cercetare. A candidat pe listele PDL pentru Parlamentului European. După votul din iunie 2009 a fost ales pe lista Partidului Democrat Liberal pentru un mandat de 5 ani, membru al Parlamentului European. În 2014, s-a înscris în Partidul Mișcarea Populară (PMP), pe lista căruia a candidat la alegerile europarlamentare, câștigând al doilea mandat de eurodeputat. A fost exclus ulterior pe motiv că nu a susținut-o pe Elena Udrea la alegerile prezidențiale.

În 2019 s-a înscris în PLUS, formațiunea lui Dacian Cioloș, de unde ulterior a demisionat. Motivul invocat a fost alegerea sa ca decan al Facultății de Științe Politice a Universității din București.

Ne puteți urmări și pe Google News