Cristian Popescu Piedone, la judecata ÎCCJ. Instanța Supremă judecă recursul în casație în Dosarul Colectiv

Cristian Popescu Piedone, la judecata ÎCCJ. Instanța Supremă judecă recursul în casație în Dosarul ColectivCristian Popescu Piedone. Sursa foto: Facebook

Zi importantă pentru fostul primar Cristian Popescu Piedone, aflat în pușcărie după condamnarea primită în dosarul Colectiv. Fostul primar încearcă să întoarcă sentința judecătorilor care l-au condamnat la patru ani de închisoare cu executare. În incendiul de la Colectiv au murit 65 de persoane, iar alte câteva sute au fost mutilate pe viață.

Cristian Popescu Piedone, care la vremea incendiului de la Colectiv era primar al Sectorului 4, a fost condamnat pentru că a emis autorizații de funcționare clubului deși nu întrunea toate condițiile. Mai exact la documentația semnată de Cristian Popescu Piedone nu exista autorizația de incendiu și nici planul de măsuri de securitate.

În primă fază, Piedone a fost condamnat, pentru tragedia de la Colectiv, la opt ani de închisoare, însă instanța de apel i-a redus pedeapsa la jumătate. Acum, după ce lucrurile s-au mai liniștit, vrea să iasă din pușcărie pe motiv că faptele pentru care a fost condamnat s-au prescris.

Miercuri, 7 decembrie, la Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) se judecă recursul în casație formulat de Piedone și de alți patru condamnați în dosar. Este vorba despre o cale extraordinară de atac.

Cei patru sunt Cristian Popescu Piedone, Alin Anastasescu, fost patron al clublui Colectiv, condamnat la 11 ani și 8 luni, Antonina Radu, fugară, fost pompier condamnată la 8 ani și 8 luni și Cristian Niță, fost director al firmei care a asigurat focurile de artificii, condamnat la 2 ani și 6 luni cu suspendare. Aceștia au depus recurs în casație și cer anularea deciziei de condamnare.

Pompier-erou la Colectiv, arestat pentru luare de mită. Ce oferea în schimbul banilor primiți

Sursa: Arhiva EVZ

Susținătorii lui Piedone se strâng la Înalta Curte

În vreme ce judecătorii deliberează, susținătorii lui Piedone vor să se adune la Înalta Curte, ca să-și arate simpatia față de fostul primar. Aceștia au făcut un apel pe rețelele de socializare, în speranța că se vor strânge suficient de mulți oameni astfel încât să-i impresioneze pe judecători.

„Dacă vrei și tu ca Piedone să fie eliberat, vino pe 7 decembrie ora 9:00 la Înalta Curte de Casație și Justiție! Hai să fim toți alături de cel mai iubit primar din istoria Bucureștiului. Piedone este nevinovat! Asta datorită mai multor motive! Dar cel mai important motiv este că la data condamnării, faptele de care a fost acuzat ar fi fost PRESCRISE!!!”, se arată convocarea de pe Facebook.

Curtea de Apel a înjumătățit pedepsele

Cristian Popescu Piedone a beneficiat de indulgența judecătorilor Curții de Apel București care i-au înjumătățit pedeapsa primită pe fond. Pe 12 mai 2022, Curtea de Apel a pronunțat sentințele definitive de condamnare în Dosarul Colectiv.

Pe lângă reducerea pedepsei, Cristian Popescu Piedone, funcționarele de la Primărie și cei doi pompieri condamnați au fost iertați și de plata despăgubirilor către familiile victimelor incendiului.

Sarcina de a plăti aceste sume a revenit foștilor patroni de la Clubul Colectiv, artificierilor, firmelor implicate, Primăriei Sectorul 4, în numele căreia a semnat Piedone, și ISU. De altfel, cele două instituții de stat au depus contestații împotriva executării pe motiv că nu au bani pentru a acoperi daunele stabilite de justiție.

Sursa: Arhiva EVZ

Incendiul devastator de la Colectiv

Un incendiu devastator s-a produs pe 30 octombie 2015 la clubul bucureștean Colectiv, acolo unde sute de tineri asistau la concertul unei trupe rock, Goodbye to Gravity.

O scânteie de la focul de artificii de pe scenă a aprins izolația de pe stâlpii din sala de concert, iar focul s-a extins rapid. Aceasta deoarece clubul nu întrunea condițiile de funcționare din punct de vedere a securității la incendiu, chiar dacă primise autorizație de la Primăria Sector 4.

În urma incendiului din Colectiv au murit 65 de persoane, iar alte câteva sute au fost mutilate pe viață, conform Ziare.com.