Dosarul Colectiv. Piedone a fost scos de la Rahova. ISU și Primăria Sectorului 4 amână plata daunelor morale

Dosarul Colectiv. Piedone a fost scos de la Rahova. ISU și Primăria Sectorului 4 amână plata daunelor morale Sursa foto: Facebook/ Cristian Popescu Piedone

Preşedintele Asociaţiei Colectiv, Eugen Iancu, a anunțat, marţi seară, că ISU şi Primăria Sector 4, în loc să pregătească cele 64 de milioane euro acordate ca daune morale, au depus contestaţii la solicitările executorilor. Asta ar însemna 1.600 de noi dosare deschise la Judecătoria Sector 4, care vor amâna acordarea banilor. Între timp, fostul primar Cristian Popescu Piedone a fost scos de la Rahova și mutat în Penitenciarul Jilava.

Dosarul Colectiv. „ISU şi Primăria Sector 4 au de plătit daune morale şi materiale în valoare de 64 milioane euro în urma deciziei definitive în procesul Colectiv. Se ştia că se va ajunge aici încă de la finalul procesului pe fond. Deci timp arhisuficient ca cele două instituţii să pregătească banii pentru a nu continua sfidarea şi umilirea victimelor incendiului.

Ce au ales însă cele două instituţii, ISU şi Primăria S 4 să facă? Au depus contestaţii la solicitările executorilor, cum că ei nu ştiau, nu au primit documente, au fost luaţi nepregătiţi”, a anunțat preşedintele Asociaţiei Colectiv, Eugen Iancu.

Aceste contestaţii înseamnă aproximativ 1.600 de noi dosare deschise

Potrivit lui Eugen Iancu, aceste contestaţii înseamnă aproximativ 1.600 de noi dosare deschise la Judecătoria Sector 4. „Vă daţi seama? 1600 de noi dosare deschise. Doar motivarea hotărârii din Dosarul Colectiv are 1.096 de pagini. Deci un dosar complet are, să zicem, 1.200 de pagini, înmulţit cu 1.600 de dosare, ajungem în jurul a 2 milioane de coli A4 tipărite, capsate, îndosariate şi prezentate instanţei cu scopul urmărit de a amâna plăţile pentru că, nu-i aşa, ISU şi Primăria Sectorului 4 nu ştiau de Dosarul Colectiv”, a mai transmis Eugen Iancu pe pagina sa de Facebook.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pe 17 iunie, Guvernul anunţa că specialişti de la nivelul Ministerului Finanţelor şi Ministerului Justiţiei urmează să stabilească în cel mai scurt timp mecanismul concret de plată a despăgubirilor dispuse prin Hotărârea Judecătorească privind Dosarul Colectiv.

Executivul preciza că MAI a elaborat un proiect de Hotărâre de Guvern care prevedea suplimentarea bugetului Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) cu suma de aproape 300 milioane lei, din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, pentru plata despăgubirilor civile cuvenite victimelor incendiului din clubul bucureştean Colectiv din 30 octombrie 2015 şi familiilor acestora.

Dosarul Colectiv. Cristian Popescu Piedone, condamnat la patru ani de închisoare

Sentințele în dosarul Colectiv au fost date pe 12 mai. În acest dosar, fostul primar Cristian Popescu Piedone a fost condamnat la patru ani de închisoare cu executare pentru pentru abuz în serviciu, pedeapsă scăzută la jumătate faţă de condamnarea de 8 ani şi 6 luni de închisoare cât luase la Tribunalul Bucureşti.

Pe lângă scăderea la jumătate a pedepsei, Piedone a fost scos şi de pe lista inculpaţilor care trebuie să plătească daune de zeci de milioane de euro către victimele incendiului. Piedone, care în momentul tragediei de la Colectiv era primarul Sectorului 4,  a fost acuzat că semnat acordurile şi autorizaţiile de funcţionare a clubului Colectiv într-o modalitate care a încălcat prevederile legale referitoare la securitatea la incendiu, inclusiv prin aceea că nu au fost respectate dispoziţiile privind controlul după emiterea autorizaţiilor.

Cristian Popescu Piedone: „Îmi duc Crucea, așa cum mi-a fost hărăzit”

După condamnare, Cristian Popescu Piedone a fost încarcerat la Penitenciarul Rahova, unde a stat două luni. Acum, acesta a fost mutat la Penitenciarul Jilava. Din spatele gratiilor, Piedone continuă să transmite mesaje în care își susține nevinovăția.

„Două luni topite din viață. Două luni de rugăciuni. Două luni de amar. Două luni de lacrimi văzute și nevăzute. Două luni fără sotie, fără copii, fără nepoți, fără prieteni. Două luni de dor. Două luni, nevinovat, între pereții ăștia de beton. Oamenii mei dragi, îmi este dor de voi. Am muncit mult în viață, ca să-mi croiesc drum bun. Și l-am avut!

Dar s-a întâmplat să țin umbrela atunci când a plouat cu năpasta! Și drumul vieții mele s-a umplut cu amar. Acum... s-a dus și munca, s-a dus și drumul. Îmi duc Crucea, așa cum mi-a fost hărăzit, și o să lupt în continuare. Vă rog să-mi scrieți, așadar, la adresa următoare: Penitenciarul Jilava, Str. Sabarului, Nr. 1. Să aveți bucurii în case, oameni buni! Cu dragoste și cu respect, Piedone, nevinovat”, este utimul mesaj al lui Piedine, transmis ieri, 12 iulie, de după gratii.