Evenimentul Zilei > Politica > Cristian Bușoi, declarație radicală despre AstraZeneca: Ar fi ideal dacă politicienii ar tăcea
Cristian Bușoi, declarație radicală despre AstraZeneca: Ar fi ideal dacă politicienii ar tăcea

Cristian Bușoi, declarație radicală despre AstraZeneca: Ar fi ideal dacă politicienii ar tăcea

Cristian Bușoi, președintele Comisiei pentru Industrie și Cercetare din Parlamentul European, a vorbit despre vaccinul AstraZeneca. În opinia sa, politicienii ar trebui să tacă și să aștepte pronunțarea Agenției Europeană a Medicamentului.

“Ca responsabil al Parlamentului European în relația cu Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) spun că ar fi ideal dacă politicienii ar tăcea și ar aștepta pronunțarea EMA asupra AstraZeneca. Țările acționează diferit și zgomotul de fond face praf încrederea. Ca responsabil al Parlamentului European în relația cu EMA, cu care am ținut permanent legătura de la începutul acestei crize pot spune că cetățenii români și toți cetățenii europeni trebuie să aibă încredere în decizia celei mai importante autorități de sănătate din UE.

Ca om care așteaptă rândul la vaccinare și care s-a confruntat cu probleme de sănătate din cauza COVID-19, aștept cu nerăbdare să mă vaccinez și sper ca vaccinul AstraZeneca să poată fi folosit și să primească o nouă validare științifică”, a declarat Cristian Bușoi pe Facebook.

Bușoi crede în Agenția Europeană a Medicamentului

El a precizat că are încredere în competența EMA privind acest caz.

“Agenția Europeană a Medicamentului este o instituție care nu a dezamăgit până acum și care nu va dezamăgi. Multitudinea de filtre științifice aplicate unei decizii de cercetare medicală și modul în care aceste filtre se verifică și se condiționează între ele, țin sistemul de sănătate european la un nivel de funcționalitate înalt, în comparația cu oricare alt sistem de sănătate global.

Există păreri împărțite și multă tensiune în dezbaterea publică despre campania de vaccinare. Întrebarea cred, de bun simț, este la ce ne așteptăm într-o asemenea criză în care tot ce înseamnă putere globală, statală, companie privată, expertiză științifică și de cercetare au fost luate prin surprindere și au fost nevoie să acționeze fără protocoalele cunoscute. Da, sunt obstacole, dar acestea pot fi depășite dacă există încredere în decizia unor autorități și a expertizei științifice și dacă se pune punct zgomotului.

Este multă decizie politică și sunt inclusiv temeri electorale

Este, de asemenea, și multă decizie politică și sunt inclusiv temeri electorale. Există state în prag de alegeri sau care trec prin alegeri, unde publicul este speriat și sunt multe reacții la cald”, a mai precizat Cristian Bușoi.

Europarlamentarul a amintit că Agenţia de Reglementare în domeniul Sănătății din Marea Britanie, Agenţia de Reglementare Europeană şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii spun că vaccinul AstraZeneca este sigur.

“Privind din afară, normal că se vede cum ar trebui să se acționeze mai bine, dar adevărul este că atunci când ești autoritate publică, în orice țară, și ai o suspiciune, un pas înapoi este primul resort, chiar dacă nu există o fundamentare științifică clară pentru asta. Din păcate acum, țări diferite au abordări foarte diferite, dar mă adaug celor care insistă asupra elementelor obiective și anume că: dacă Agenţia de Reglementare în domeniul Sănătății din Marea Britanie, Agenţia de Reglementare Europeană şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii spun că vaccinul AstraZeneca este sigur, atunci putem avea încredere”, a punctat europarlamnetul PNL.