Evenimentul Zilei > Politica > Bușoi: Semnele de întrebare privind corectitudinea distribuției vaccinurilor nu ajută
Bușoi: Semnele de întrebare privind corectitudinea distribuției vaccinurilor nu ajută

Bușoi: Semnele de întrebare privind corectitudinea distribuției vaccinurilor nu ajută

Cristian Bușoi este de părere că ridicarea de semne de întrebare privind corectitudinea distribuției vaccinurilor nu ajută. Europarlamentarul PNL a explicat că procedura este stabilită chiar de statele membre.

În legătură cu scrisoarea Letoniei, Austriei, Sloveniei, Bulgariei și Cehiei către Comisia Europeană se poate spune că: nu ajută ridicarea de semne de întrebare privind corectitudinea distribuției vaccinurilor, procedura fiind stabilită chiar de statele membre. Această afirmație a fost făcută de Cristian Bușoi pe pagina sa de Facebook.

El a explicat că, deseori, Uniunea Europeană este luată ca țintă pentru situații în care guvernele nu găsesc rapid soluții pe măsura unor probleme politice interne presante.

„Este o reacția cumva firească. Nu ajută însă pentru a consolida încrederea în UE și pentru a derula eficient procesul de vaccinare”, a spus Bușoi.

Explicații cheie oferite de Bușoi

El a ținut să sublinieze un anumit lucru. În opinia sa, era inevitabil ca, într-o campanie de vaccinare desfășurată la asemenea dimensiune și cu un efort de organizare fără precedent, să apară disfuncționalități inerente.

„Însă în timp ce Uniunea Europeană este acuzată pentru problemele de derulare a campaniei de vaccinare, guvernele naționale au rolul principal în planurile de vaccinare. Spun toate acestea pentru că, fiind responsabil al Parlamentului European de relația cu Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) și președinte al Comisiei pentru Industrie și Cercetare din Parlamentul European (INTRE), sunt constant în contact cu EMA și urmăresc îndeaproape desfășurarea campaniei de vaccinare”, a punctat Bușoi.

Mecamismul de distribuție a fost convenit de Comisia Europeană

El a arătat că cei din Comisia pentru Sănătate și Comisia ITRE din Parlamentul European i-au audiat liderii celor mai mari companii producătoare de vaccin. Motivul a fost tocmai pentru a semnala clar că UE așteaptă respectarea angajamentelor asumate de industria farma.

„Mecamismul de distribuție a fost convenit de Comisia Europeană cu statele membre, iar dozele au fost distribuite ținând cont și de datele epidemiologice, fiind la latitudinea statelor cum le distribuie. S-a decis, astfel, să se țină seama și de gravitatea diferită a pandemiei, pentru ca statele cu problemele cele mai grave în confruntarea cu pandemia să poată accesa mai multe doze, dacă există guverne care aleg să nu utilizeze partea lor, conform distribuției proporționale.

Acesta este un mecanism normal, întrucât nu toate statele au fost afectate la fel și soluția a fost de a răspunde problemei în funcție de gravitate.

De menționat că pentru a desfășura procedura de achiziție centralizat și eficient s-a stabilit un Board Director, care include experți din toate statele membre al cărui rol este tocmai să ofere sprijin pe durata procesului de evaluare și achiziție a vaccinurilor anti COVID-19”, a scris Bușoi.

Publicat in categoriile: Politica
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: