Crește numărul de militari activi în România. Klaus Iohannis: „Nu există niciun indiciu concret, dar suntem convinși că trebuie să o facem”

Crește numărul de militari activi în România. Klaus Iohannis: „Nu există niciun indiciu concret, dar suntem convinși că trebuie să o facem” Sursă: Gabriel Petrescu | Dreamstime.com

Președintele României, Klaus Iohannis, a anunțat, joi, 24 martie, că numărul militarilor activi din țara noastră ar putea să crească, demersul făcând parte din eforturile de consolidare în fața amenințării Rusiei, care a declanșat, în urmă cu o lună de zile, conflictul militar din Ucraina. Șeful statului a subliniat, însă, că, momentan, nu există niciun indiciu potrivit căruia Putin ar vrea să atace un alt teritoriu decât cel ucrainean. Totuși, țara noastră va majora și cheltuielile atribuite domeniului Apărării.

România își consolidează poziția, în circumstanțele războiului din Ucraina; printre măsurile pe care le-ar putea lua se numără creșterea numărului de soldați activi din țara noastră, a anunțat președintele Klaus Iohannis, joi după-amiază, la Bruxelles. Șeful statului român s-a deplasat la reuniunea extraordinară NATO, unde a subliniat că flancul estic are nevoie de prezență militară mai mare astfel încât teritoriul alianței să fie protejat.

Klaus Iohannis infirmă riscul extinderii războiului

„Flancul estic trebuie consolidat fiindcă agresorul este Rusia și flancul estic trebuie să fie puternic. O apărare puternică pe flancul estic este singura garanție pentru noi, pentru întreaga Europă”, a declarat președintele Klaus Iohannis, infirmând totodată riscul unui atac extins din partea Federației Ruse.

„În momentul de față nu există niciun indiciu concret că ar exista altă țintă decât Ucraina, asta trebuie să o spunem clar. Însă noi suntem convinși că Flancul estic trebuie întărit. Flancul estic trebuie întărit şi de aceea suntem foarte mulțumiți că la NATO s-a luat deja decizia de a aproba grupul de luptă care va staționa în România, cum de altfel s-au aprobat şi alte grupuri de luptă, față de patru grupuri de luptă care sunt acum pe Flancul estic. Vor fi opt”, a spus șeful statului, după prima zi a Consiliului European de la Bruxelles.

Ne puteți urmări și pe Google News

România ar putea să-și crească prezența militară

Ca parte a eforturilor de consolidare, România ar putea să își majoreze numărul de militari activi, a arătat președintele Klaus Iohannis, făcând trimitere totodată și la creșterea cheltuielilor de apărare de la două procente la 2,5% din PIB, decisă în CSAT. Șeful statului a cerut ca banii acordați suplimentar să fie gestionați eficient, pentru arme și sisteme de apărare moderne.

„Este important pentru noi în România, fiindcă Flancul estic este relativ mai puțin populat în partea Mării Negre şi asta ne-a îngrijorat, de aceea am solicitat încontinuu să avem o prezență permanentă şi acest grup de luptă va constitui o prezență aliată permanentă la noi, la Marea Neagră. Deci prin aceste mișcări pe care le facem, România va fi mai bine apărată dar, după părerea mea şi după părerea noastră, nu trebuie să ne oprim aici, ci să facem un plan pe termen lung, pentru a face Flancul estic mult mai solid şi mult mai bine apărat”, a spus președintele Klaus Iohannis.