Exercițiu militar de amploare în România: Alianța NATO trebuie să fie pregătită să răspundă rapid în cazul unui atac

Exercițiu militar de amploare în România: Alianța NATO trebuie să fie pregătită să răspundă rapid în cazul unui atac Sursa foto: Dreamstime.com

Militarii americani se vor antrena alături de români în cadrul unui exercițiu de amploare, care are loc la începutul lunii martie, la Galați. Pregătirea va dura opt zile și are ca scop îmbunătățirea colaborării între forțele armate ale aliaților.

Nu mai puțin de 900 de militari, români și americani, se vor pregăti împreună timp de opt zile la Centrul de Instruire pentru Luptă al Forțelor Terestre din Smârdan, județul Galați.

Exercițiul militar este numit Justice Eagle 22.1 și se va desfășura în perioada 2-10 martie. Militarii români din șase unități de infanterie și tancuri, dar și de la diviziile de sprijin logistic, vor învăța să lucreze împreună cu partenerii lor americani.

Scopul acestui exercițiu este ca forțele armate din cele două țări să se cunoască și să poată răspunde eficient și rapid în cazul în care Alianța Nord Atlantică ar fi implicată într-un război. În timpul acestui exercițiu militar vor fi executate trageri cu tancuri, transportoare amfibiu blindate, dar și cu vehicule de luptă Bradley și transportoare blindate Stryker.

Ne puteți urmări și pe Google News

NATO întărește flacul estic

NATO a anunțat săptămâna trecută că şi-a activat planurile de apărare și urmează să desfășoare forţe suplimentare în ţările membre din Europa de Est. „Aliaţii sunt uniţi în transmiterea mesajului că nu vom accepta încălcarea brutală a dreptului internaţional pe care o observăm acum prin invazia rusă în Ucraina.

NATO este cea mai puternică alianţă din istorie. Şi, nu trebuie să avem dubii, NATO va apăra fiecare stat membru de orice tip de atac, vom apăra fiecare centimetru al teritoriului NATO. Acesta este motivul pentru care am suplimentat prezenţa în partea de est a Alianţei.

În ultimele săptămâni au fost trimişi mii de militari suplimentari, nave şi avioane, pentru a transmite mesajul clar că un atac asupra unui stat membru va atrage un atac din partea întregii Alianţe. Şi nu încercăm să provocăm un conflict, ci să prevenim un conflict”, declara secretarul general Jens Stoltenberg.

Grup de luptă în România

Liderii NATO au decis înfiinţarea a noi grupuri de luptă în centrul, estul şi sud-estul Europei. Unul dintre ele va fi chiar în România. Țara noastră a cerut să fie a cincea națiune din flancul estic al NATO care să aibă pe teritoriul naţional un grup militar al Alianţei.

Franţa şi-a asumat rolul de ţară care să conducă acest batalion, deci, din cei 1.000-1.200 de soldaţi străini, care vor veni cu armament propriu, 300 vor fi francezi. Franţa devine astfel cea de-a cincea mare putere din NATO care comandă un astfel de grup de luptă după Statele Unite, Marea Britanie, Canada şi Germania.