Cresc salariile românilor! Ce domenii sunt vizate și care sunt recompensele preferate de angajați

Cresc salariile românilor! Ce domenii sunt vizate și care sunt recompensele preferate de angajați

România trece prin momente grele, însă sunt și unele vești bune. În ultima perioadă, peste tot auzim doar de scumpiri, iar pe buzele românilor este o singură întrebare: când cresc salariile? Ei bine, se pare că studiul PayWell 2021, realizat de PwC România, are răspunsul. Anul 2022 vine cu creșteri salariale de aproximativ 8,1%.

Românii primesc vești bune de la începutul săptămânii. Se pare că anul 2022 vine cu creșteri salariale la companiile private, majorările fiind în medie de 8,1%. Dacă pare greu de crezut acest lucru doar pentru că informația vine dintr-un studiu, haideți să luăm un exemplu concret. În același mod s-a procedat și în anul 2020, când a fost efectuat un studiu pentru 2021.

Din cifrele raportate în acest an, se pare că majorările salariale au fost de aproximativ două ori mai mari decât cele anticipate. Studiul Paywell efectuat în 2020 s-a desfășurat într-o perioadă de incertitudine economică, însă rezultatul a fost unul surprinzător.

”Liderii de afaceri aveau așteptări pesimiste în prima jumătate a anului trecut când estimau un impact mult mai sever al crizei asupra economiei globale. Pe măsură ce restricțiile care au limitat activitatea au fost ridicate, efectele negative s-au atenuat și companiile au reușit să acorde în 2021 majorări salariale peste nivelurile pe care le luau în calcul la începutul crizei sanitare.

Deși creșterile salariale de două cifre au revenit, din cauza inflației, câștigurile reale sunt erodate. Pentru anul viitor, previziunile sunt optimiste, însă moderate, pentru că efectele pandemiei vor continua pe termen mediu, iar climatul economic va rămâne volatil”, a declarat Dinu Bumbăcea, Country Managing Partner PwC România.

Conform studiului, cea mai mare majorare din 2021 a fost în industrie, unde s-au înregistrat creșteri de 13,66%. Următorul domeniu pe listă este cel farmaceutic, unde salariile au înregistrat majorări cu 10,51%, apoi urmează retail cu 8,2% și cel bancar cu 8,01%.  Funcțiile organizaționale cu cele mai mari creșteri salariale înregistrate în acest an sunt în domeniul vânzări, servicii administrative și IT. Există și categorii care au înregistrat cele mai mici creșteri salariale, iar acestea sunt în categoria management. Ca și zonă geografică, Capitala conduce topul majorărilor, salariile fiind aici aproape duble față de regiunea Moldovei.

Care sunt cele mai apreciate beneficii oferite de angajator?

Atunci când vorbim de creșteri salariale și de cererea de pe piața locurilor de muncă, putem observa că marea majoritate cer competențe digitale. Din păcate, persoanele mai în vârstă nu se pricep aproape deloc la acest domeniu, însă autoritățile au lansat o serie de cursuri pentru a venit în ajutorul lor. Astfel, creșterile salariale se vor înregistra și în categoriile de vârstă aflate în pragul pensionării.

”Pe termen mediu și lung, noul model de creștere economică axat pe ecologie și tehnologie va solicita competențe adecvate, în special digitale, pentru a menține competitivitatea angajaților pe piața muncii și, implicit, performanța companiilor. În aceste condiții, reformele structurale în educație, asistență medicală sau infrastructură sunt mai necesare ca niciodată, pentru a reduce decalajul față de economiile dezvoltate. În România doar o treime dintre persoanele de vârsta adultă au competențe digitale de bază, iar programele de învățare și formare pe care companiile le oferă sunt foarte utile, dar trebuie dublate de educația formală, a școlii”, a declarat Daniel Anghel, Partener, lider servicii fiscale și juridice PwC România.

În ceea ce privește partea salarială, am văzut care sunt domeniile care au înregistrat cele mai mari creșteri. Totuși recompensa materială nu este singura apreciată de către angajații români. Tichetele de masă ocupă un loc fruntaș în topul beneficiilor oferite de angajatori. Lista continuă cu cafeaua sau răcoritoarele oferite gratuit, zile în plus la concediu și abonamente medicale. Bonusurile acordate cu diverse ocazii sunt și ele extrem de apreciate. Digitalizarea accelerată și creșterile economice preconizate vor crea o serie de dificultăți angajatorilor în ceea ce privește modul de recompensare a angajaților.

”Beneficiile care erau populare și înainte de pandemie au rămas în continuare apreciate, în special datorită fiscalității avantajoase, dar pachetele de beneficii au început să includă tot mai mult alte facilități, în special din categoria sănătății și stării de bine a angajaților (”well-being”). Remarcăm, în mod deosebit, promovarea timpului liber ca beneficiu, precum și accentul pe sănătatea mintală a angajaților (sesiuni de educație, terapie individuală sau linii dedicate de asistență pentru angajați). Sunt în general beneficii care răspund problemelor generate de pandemie, cum sunt stresul suplimentar generat de munca de acasă, grija mai mare pentru sănătate și timpul necesar pentru îngrijirea copiilor”, a arătat Oana Munteanu, Director People & Organisation PwC România și coordonatoarea studiului Paywell.

Tot în acest sondaj, ne este prezentat faptul că salariile de top au fost înregistrate în domeniul IT, juridic și în departamentele de strategie. În ceea ce privește vârsta, se pare că cele mai mari salarii se oferă la categoria cuprinsă între 26 și 43 de ani. Studiul a fost realizat pe 103 companii private din diverse sectoare de activitate cum sunt cel bancar, farmaceutic, retail sau ospitalitate. Pentru a obține rezultate cât mai concrete, cercetările au fost făcute după așezare geografică, numărul de angajați sau veniturile companiei.