Majorare cu 10,9% a salariului minim pe economie. Cu cât crește punctul de pensie. „Nu ne permitem...”

Majorare cu 10,9% a salariului minim pe economie. Cu cât crește punctul de pensie. „Nu ne permitem...” Sursă: arhiva EVZ

Oficialii României au vorbit, marți, 28 septembrie, despre majorarea salariului minim pe economie și creșterea punctului de pensie. Guvernul are câte o variantă pentru ambele situații, însă nimic nu s-a hotărât încă oficial. Premierul Florin Cîțu speră ca propunerea finală în privința salariului minim pe economie să fie aprobată astăzi, în timp ce ministrul Dan Vîlceanu, anunță că România nu își permite o creștere foarte mare a pensiilor.

Florin Cîțu, față în față cu sindicatele. Se propune majorarea salariului minim cu 10,9%

Premierul Florin Cîțu discută cu reprezentanții sindicatelor și patronatelor din România, în speranța de a adopta o propunere finală pentru majorarea salariului minim pe economie. Varianta Guvernului presupune o creștere a salariului minim pe economie brut cu 10,9%, adică de la suma de 2.300 lei la suma de 2.550 lei.

Antreprenorii preferă o creștere a acestuia de la data de 1 ianuarie 2022, lucru susținut și de premierul Florin Cîțu, potrivit declarațiilor oferite. „Ceea ce propunem noi este o creștere brută de aproape 11% și (n.r. este vorba despre) o formulă care să fie aplicată de la 1 ianuarie 2022”, a spus șeful Executivului. Anterior, prim-ministrul Florin Cîțu susținea majorarea salariului minim pe economie de la data de 1 noiembrie sau 1 decembrie.

„Cred că mergem în direcția corectă”. Impact de 1, 8 miliarde de lei pentru economie

„Așa cum am spus, am vrea să aprobăm o premieră a salariului minim. Avem o formulă și cred că mergem în direcția corectă”, a spus premierul Florin Cîțu, care a oferit apoi cuvântul ministrului Muncii, Raluca Turcan.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Avem o variantă pe care o propunem pentru 1 ianuarie, această propunere vine la finalul lunii septembrie. Varianta discutată cu domnul prim-ministrul și suntem în măsură să o discutăm pleacă de la propunerile sindicatelor și patronatelor și asigură o majorare a salariului minim brut de 10,9%, ceea ce înseamnă o majorare de la 2.300 lei la 2.550 lei.

Mai mult decât atât, această formulă nu este inventată de noi, este o formulă predictibilă în baza căreia vor putea beneficia aproximativ 1 milion 970 mii de oameni, care în momentul de față se află cu venituri până la acest plafon, ceea ce înseamnă 34,7% numărul total de salariați activi.

Această majorare presupune un impact financiar consistent, de aproximativ 1, 8 miliarde de lei. Majorarea pe net este de 10% și este ancorată în creșterea salariului minim, creșterea ratei inflației, creșterea reală a productivității pe persoană ocupată și am luat un procent de 90% din creșterea salariului mediu în loc de 50% cum era până acum sau 75% cât a mai fost într-o variantă, creștere care se stabilește ca procent în funcție de creșterea economică”, a anunțat, marți, ministrul Raluca Turcan.

Cu cât cresc pensiile. „Nu ne putem permite...”

După ce a câștigat șefia partidului PNL, Florin Cîțu a anuțat că priorităţile pe termen foarte scurt ale guvernării sunt legate de soluţii pentru preţurile la energie, pregătirea pentru sezonul de iarnă şi gestionarea pandemiei de COVID -19. Totodată, Cîțu a vorbit și despre creșterea pensiilor, alocațiilor și a salariului minim pe economie.

Ministrul Finanțelor, Dan Vîlceanu, a vorbit, marți, despre creșterea punctului de pensie. „Trebuie să avem bani și momentul nu, nu avem acești bani. Deocamdată nu ne putem permite o asemenea creștere. Varianta Guvernului ar fi creșterea punctului de pensie cu 6-7%”, a spus ministrul Finanțelor.