Oficial: Cu cât crește salariul minim pe economie. Ce se întâmplă cu banii suplimentari acordați celor cu studii superioare

Oficial: Cu cât crește salariul minim pe economie. Ce se întâmplă cu banii suplimentari acordați celor cu studii superioare Sursă: arhiva EVZ

Este oficial! Hotărârea Guvernului prin care se stabilește majorarea salariului minim brut pe economie a fost publicată, luni seară, în Monitorul Oficial. Salariul minim va crește cu suma de 250 lei. Salariul minim diferențiat pentru studii superioare însă nu mai figurează în hotărâre.

Hotărârea Guvernului 1.071/2021 prin care se stabilește majorarea salariului minim pe economie a fost publicată în Monitorul Oficial. Potrivit documentului, începând cu data de 1 ianuarie 2022, salariul minim brut va crește la suma de 2.550 lei.

Crește salariul minim pe economie

Din luna ianuarie a anului 2022, salariul minim brut pe economie va crește de la suma de 2.300 de lei la suma de 2.550 de lei, potrivit documentului publicat în Monitorul Oficial. Astfel, Guvernul a crescut salariul minim cu suma de 250 de lei.

„Începând cu data de 1 ianuarie 2022, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată (...) se stabilește în bani, fără a include sporuri și alte adaosuri, la suma de 2.550 lei lunar, pentru un program normal de lucru în medie de 167,333 ore pe lună, reprezentând 15,239 lei/oră”, se arată în documentul citat.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a spus despre această creștere a salariului minim că formula „nu este inventată de noi, este o formulă predictibilă în baza căreia vor putea beneficia aproximativ 1 milion 970 mii de oameni, care în momentul de față se află cu venituri până la acest plafon, ceea ce înseamnă 34,7% numărul total de salariați activi.”

„Această majorare presupune un impact financiar consistent, de aproximativ 1, 8 miliarde de lei. Majorarea pe net este de 10% și este ancorată în creșterea salariului minim, creșterea ratei inflației, creșterea reală a productivității pe persoană ocupată și am luat un procent de 90% din creșterea salariului mediu în loc de 50% cum era până acum sau 75% cât a mai fost într-o variantă, creștere care se stabilește ca procent în funcție de creșterea economică”, a mai transmis ministrul Raluca Turcan.

Salariul minim diferențiat pentru studii superioare dispare

Salariul minim diferențiat pentru studii superioare nu mai este prevăzut în planurile Guvernului astfel încât acesta urmează să dispară începând cu anul 2022. Potrivit declarațiilor din anii trecuți, acesta a fost „înghețat” până când salariul minim pe țară va depăși cuantumul celui amintit, potrivit avocatnet.

Hotărârea Guvernului 1.071/2021 nu prevede însă nicio referire la salariul minim diferențiat în acest sens. În prezent, salariul minim diferențiat pentru studii superioare este de 2.350 de lei.

În domeniul construcțiilor, salariul minim diferențiat nu a înregistrat nicio creștere astfel încât se va încasa aceeași sumă, anume 3.000 de lei brut.