Ce fac neuronii care nu intră în repaus în timpul somnului

Ce fac neuronii care nu intră în repaus în timpul somnuluiCreier. Sursa foto: Pixabay.com

Creierul ar putea încerca să prezică viitorul când dormi, cel puțin asta arată studiul de la Universitatea Rice și Universitatea din Michigan. Unii dintre neuronii din creier ar putea să se activeze în timpul somnului într-un mod care i-a convins pe cercetători că, acest misterios organ, creierul, ar putea încerca să prezică viitorul.

Creierul ar putea încerca să prezică viitorul când dormi

Nu este clar dacă activitatea observată de cercetători este de fapt responsabilă pentru visare. Aceasta ar însemna că unele dintre visele noastre încearcă să prezică viitorul. Dar voi spune că eu cred că am experimentat această caracteristică nou descoperită a creierului când eram mult mai tânăr.

Mă trezeam în mod obișnuit în timpul nopții cu soluții la unele dintre cele mai dificile probleme de matematică pentru școală. Mă trezeam și le scriam. Atât de entuziasmată aș fi fost să găsesc răspunsul corect. Probabil creierul lucra ore suplimentare în timp ce eu dormeam. Probabil că visa că puteam să rezolv enigma care părea prea dificilă cu doar câteva ore mai devreme. Așa s-a întâmplat și cu jocurile video mai târziu în viață, a spus Kamran Diba , profesor asociat la Michigan și autor corespondent al studiului.

Creier, Durere De Cap, ElectricCreierul ar putea încerca să prezică viitorul când dormi. Sursa foto: Pixabay

Cercetătorii au început studiul pe șobolani

Oamenii de știință de la Rice și Michigan nu și-au testat ipoteza pe oameni. În schimb, ei au observat creierele șobolanilor în timp ce aceștia erau treji și executau o sarcină specifică. Apoi au monitorizat animalele în timpul somnului și au observat cum funcționau neuronii creierului.Un algoritm de învățare automată le-a permis să concluzioneze că șobolanii visau de fapt la noul loc pe care tocmai îl experimentaseră în timp ce erau treji.

Un raport al Universității Rice explică faptul că alte studii au observat, cu zeci de ani în urmă, că creierul animalelor adormite care au explorat un nou decor chiar înainte de somn se aprindea în moduri care le permiteau să reia noile traiectorii. Acesta este modul în care creierul ar putea forma noi amintiri. Cu toate acestea, cercetătorii și-au propus să determine dacă neuronii ar încerca să pună problema într-o nouă lumină în timpul somnului.

„Ne-am imaginat că unii neuroni și-ar putea schimba reprezentările ⎯ reflectând experiența pe care am avut-o cu toții de a ne trezi cu o nouă înțelegere a unei probleme”, a declarat cercetătorul în neuroștiințe Caleb Kemere.

Creier, Citind, Istorie, Cyborg, AiCreierul ar putea încerca să prezică viitorul când dormi. Sursa foto: Pixabay

Creierul a suportat modificări

Cercetătorii au antrenat șobolanii să alerge înainte și înapoi pe o pistă ridicată cu recompense lichide la ambele capete. Aceștia au observat cum neuronii individuali din hipocampus se „înțepenesc”.

Oamenii de știință au făcut o medie a ratei de creștere a neuronilor pe mai multe ture.Astfel au estimat câmpul de loc al neuronilor „sau zona din mediul înconjurător de care un anumit neuron se interesa cel mai mult”.

Aici intervine AI. Cercetătorii au folosit algoritmi de învățare automată pentru a examina neuronii și a determina unde visa animalul să fie. Așa că cercetătorii au observat că neuronii nu încearcă doar să stabilizeze o nouă memorie pe care doar o formează creierul. Este ca și cum animalele reexperimentează problema în timpul somnului, relatează bgr.com.