Alegerile alimentare afectează sănătatea creierului

Alegerile alimentare afectează sănătatea creierului Sursa foto: Dreamstime

O dietă sănătoasă și echilibrată îmbunătățește sănătatea creierului, funcția cognitivă și bunăstarea mentală, potrivit unui studiu realizat de Nature Mental Health.

Sănătatea creierului și alimentația

Studiul realizat de Universitatea din Warwick arată cum preferințele alimentare afectează sănătatea creierului și sănătatea fizică. Dietele a 181.990 de participanți la UK Biobank au fost comparate cu funcția cognitivă, cu biomarkerii metabolici din sânge, cu imagistica cerebrală și cu genetica, dezvăluind noi informații despre nutriție și bunăstare.

Un chestionar online a colectat preferințele alimentare ale participanților, pe care echipa le-a clasificat în 10 grupe (cum ar fi alcoolul, fructele și cărnurile). Cercetătorii au folosit învățarea automată pentru a analiza setul mare de date.

O dietă echilibrată a fost legată de o mai bună sănătate mintală, funcții cognitive și materie cenușie a creierului - legată de inteligență - decât o dietă mai puțin variată.

Ne puteți urmări și pe Google News

Studiul a subliniat, de asemenea, necesitatea unor schimbări graduale în alimentație, în special pentru cei obișnuiți cu alimente gustoase, dar nesănătoase. Prin reducerea treptată a zahărului și a grăsimilor, oamenii pot alege în mod natural alimente mai sănătoase.

Factorii genetici și dieta

Oamenii de știință cred că factorii genetici pot contribui, de asemenea, la asocierea dintre dietă și sănătatea creierului, arătând modul în care genetica și stilul de viață afectează bunăstarea.

Preferințele alimentare timpurii sunt cruciale, potrivit autorului principal, profesorul Jianfeng Feng de la Universitatea din Warwick. Cuvintele sale: „O dietă echilibrată este esențială pentru o creștere sănătoasă încă de la o vârstă fragedă. Școlile și familiile ar trebui să ofere o varietate de mese nutritive și un mediu care să sprijine sănătatea fizică și mentală pentru a promova o alimentație sănătoasă”.

mancare

mancare / Sursa foto: Dreamstime.

În cadrul cercetării sale, profesorul Feng a subliniat importanța politicilor publice pentru a face ca alimentația sănătoasă să fie accesibilă și la prețuri accesibile.

„Deoarece alegerile alimentare pot fi influențate de statutul socio-economic, este esențial să ne asigurăm că acest lucru nu împiedică indivizii să adopte un profil alimentar sănătos și echilibrat”, a spus el.

Alegerile alimentare afectează sănătatea creierului

„Punerea în aplicare a unor politici alimentare nutritive la prețuri accesibile este esențială pentru ca guvernele să împuternicească publicul larg să facă alegeri alimentare informate și mai sănătoase, promovând astfel sănătatea publică generală.”

Wei Cheng, de la Universitatea Fudan, a declarat: „Constatările noastre subliniază asocierile dintre modelele alimentare și sănătatea creierului, îndemnând la eforturi concertate pentru promovarea conștientizării nutriționale și încurajarea unor obiceiuri alimentare mai sănătoase în rândul diverselor populații”.

Dr. Richard Pemberton, medic certificat în domeniul stilului de viață și medic de familie, Hexagon Health, care nu a fost implicat în acest studiu, a declarat: „Această cercetare interesantă arată că o dietă săracă dăunează sănătății noastre fizice, mentale și cerebrale. Acest studiu susține o acțiune guvernamentală urgentă pentru a îmbunătăți sănătatea copiilor și a proteja generațiile viitoare. Acest lucru ar trebui, de asemenea, să ne inspire să adoptăm un stil de viață mai sănătos și să ne reducem riscul de boli cronice”, scrie medicalxpress.